Afschaffing gratis stroom is definitief

© iStock

Het Vlaams parlement heeft woensdag ingestemd met het energiedecreet waarin de afschaffing van de gratis stroom is opgenomen. De maatregel gaat in op 1 januari 2016.

Het gaat om een maatregel uit het regeerakkoord, die een gemiddeld gezin zo’n 80 tot 90 euro per jaar zou kosten. De beslissing komt bovenop de verhoging van de btw op elektriciteit en de energieheffing om de schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken, wat zorgt voor een jaarlijkse verhoging met enkele honderden euro’s.

Schaars goed

De oppositie trok woensdag nog een laatste keer van leer tegen de afschaffing van de gratis kilowattuur voor elk gezin, maar dat haalde weinig uit. “Steeds meer componenten van de energiefactuur worden vast in plaats van variabel, dus worden mensen steeds minder gestimuleerd om te besparen”, zei Johan Danen (Groen).

“Hoe kan bij een schaars goed iets dat gratis is, ecologisch zijn”, antwoordde energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld). “De zogenaamd gratis kilowattuur is bovendien de duurste van allemaal, omdat er geen markteffect speelt. Je moet mij eens uitleggen wat daar sociaal aan is.”

Het decreet werd, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content