Afschaffing biljet 500 euro komt heel dichtbij

© iStock

De Europese Centrale Bank bereidt de afschaffing voor van het meest waardevolle eurobiljet, dat van 500 euro. De biljetten dienen te vaak voor illegale doeleinden, klinkt het.

“We denken actief na over de kwestie en zullen binnenkort een beslissing nemen”, zegt ECB-bestuurslid Benoît Coeuré in Franse krant Le Parisien. “De bevoegde autoriteiten vermoeden steeds vaker dat de biljetten gebruikt worden voor illegale doeleinden. We kunnen dat argument niet meer negeren, gelet op het belang van de strijd tegen witwassen en terreurfinanciering.”

Financiering terrorisme

Ook de Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem is een voorstander van de afschaffing, meldt de nieuwssite nu.nl. “Een verbod van de 500-eurobiljetten heeft extra urgentie van de Europese Commissie gekregen vanwege de financiering van terrorisme. Verschillende lidstaten hebben er nu aandacht voor”, zei hij gisteren in de Tweede Kamer op vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Vrijdag komen de Europese minister van Financiën en Economische Zaken samen om zich te beramen over de afschaffing. Al ligt het uiteindelijke besluit bij de Europese Centrale Bank.

Stevige toename

De afschaffing van het meest waardevolle biljet ligt al langer op de Europese tafel tafel. Uit cijfers van de Europese Centrale Bank bleek eerder al dat de afgelopen jaren het aantal briefjes van 500 euro sterk is toegenomen. Sinds de invoering in 2002 is dat aantal opgelopen van 61 miljoen naar 613 miljoen vorig jaar. Onder meer de sociaaldemocratische Duitse regeringspartij SPD is al langer vragende partij om komaf te maken met het biljet.

De ECB zou niet de eerste centrale bank zijn die een biljet met een hoge waarde uit omloop haalt. In de Verenigde Staten zijn dergelijke biljetten al langer afgeschaft. Ook Canada haalde het briefje van 1.000 dollar uit rotatie nadat er adviezen kwamen over corruptie- en misdaadbestrijding. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content