ACV laat gezinnen berekenen hoeveel de regeringsbeslissingen hun kosten

© iStock

Het ACV heeft afgelopen weekend een tool gelanceerd waarmee gezinnen kunnen berekenen hoe groot de impact van de federale en de Vlaamse regeringsbeslissingen op hun budget is.

Volgens het ACV wordt iedereen getroffen door de beslissingen die de federale en de Vlaamse regeringen hebben genomen. “Het jaarlijkse inkomensverlies kan oplopen tot ruim 1000 euro”, schrijft de christelijke vakbond op zijn site.

Individuele gezinssituatie

Het ACV houdt bij de calculaties rekening met de regeringsmaatregelen die al in werking zijn getreden en met die die nog niet voelbaar zijn, zoals de indexsprong of de afschaffing van de belastingschijf van 30 procent.

Het ACV schetst geen globaal beeld, maar bekijkt de individuele gezinssituatie. Op basis van tien vooropgestelde profielen berekent de tool “hoe diep de regering in je portefeuille zit”. De christelijke vakbond wil de Belgen op die manier warm krijgen om woensdag deel te nemen aan de vakbondsbetoging.

“Te vroeg”

“Het is nog veel te vroeg om een balans op te maken”, klinkt het binnen de regering. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt dat nog niet alles van de tax shift is beslist. De regering rondt deze week de laatste details van de belastingverschuiving af.

In de Morgen hamert vicepremier Alexander De Croo erop dat “deze regering met een visie op lange termijn komt.” Hij hoopt dat dat de bonden ook op het einde van de legislatuur een evaluatie maken.

Volgens recente berekeningen van de Standaard en KU Leuven wint de werkende Belg gemiddeld 5 euro per maand dankzij de reeds uitgevoerde maatregelen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content