ABVV: ‘Helft werkloze 50-plussers nooit uitgenodigd op sollicitatiegesprek’

© Thinkstock

De helft van de werkloze 50-plussers krijgt nooit een uitnodiging voor een gesprek na het solliciteren. Dat zegt de socialistische bond ABVV, die de eigen Vlaamse leden in die situatie bevroeg.

Bij hun zoektocht naar werk “botsen ze op onwillige werkgevers en een hardvochtige overheid”, luidt de aanklacht. Uit de enquête blijkt volgens het ABVV ook dat 80 procent van de bevraagden op meer dan de helft van de sollicitaties geen reactie krijgt.

En meer dan 60 procent zegt dat de begeleiding de kans op werk niet vergroot. Die gesloten deuren en het verstrende activeringsbeleid van oudere werklozen “maakt velen wanhopig”, klinkt het.

“Puur pestgedrag”

“Werklozen hard aanpakken heeft geen enkele zin wanneer al te veel werkgevers niet bereid zijn hen opnieuw een kans te bieden. Het nieuwe wettelijk kader rond beschikbaarheid is dan ook helemaal geen activerend beleid. Het is een ontkenning van de realiteit. Het is puur pestgedrag”, stelt Caroline Copers, algemeen secretaris Vlaams ABVV.

ABVV vraagt daarom de werkgevers te activeren, of ze te verplichten om na te de denken hoe 50-plussers aan te werven of aan boord te houden, gekoppeld aan de steun voor werkgevers. Ook vraagt de bond werkbaar werk, bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om over te stappen naar lichter werk. Voorts zijn een betere begeleiding en gepaste vacatures nodig.

Mentaliteitswijziging

Volgens afscheidnemend Voka-topman Jo Libeer is een mentaliteitswijziging de grootste uitdaging. “Twintig jaar lang hebben we de mensen laten geloven dat ze op 52 kunnen opstappen. Iedereen won erbij, werknemer en werkgever, want goedkoper, maar de staat betaalde.”

Dus moet de werknemer volgens Libeer de realiteit van langer werken aanvaarden en moet de werkgever 50-plussers laten functioneren in de onderneming en aanwerven. Ook het loonsysteem op basis van anciënniteit moet wijzigen naar een systeem rond competenties, want het eerste geeft uitstooteffecten.

De Voka-topman vindt dat de klachten over een asociaal of niet-rechtvaardig beleid moeten stoppen, omdat het niet zo is. En hij wijst ook op de bedrijven waar er na overleg systemen voor langer werken kwamen.

Het ABVV stuurde een elektronische bevraging naar 4.866 Vlaamse leden die ouder zijn dan 50 jaar, in 2014 werkloos waren en niet in SWT (brugpensioen) zitten of op pensioen zijn. De vakbond ontving 2.388 antwoorden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content