9 persoonlijke eigenschappen die je rijk kunnen maken

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Rokers lopen meer geld mis dan niet-rokers, maar wie af en toe een glaasje drinkt heeft meer kans om rijkdom te vergaren. Welke persoonlijke eigenschappen spijzen je bankrekening?

Volgens de auteur, Anneli Rufus is het mogelijk om te voorspellen als je later al dan niet een fortuin kan opbouwen. Zij is er van overtuigd dat door een aantal persoonlijke eigenschappen in kaart te brengen, je kan achterhalen hoeveel je waard zal zijn. Zijn enkele van de volgende negen kwaliteiten je eigen dan ziet je financiële toekomst er rooskleurig uit. Althans volgens Rufus.

1. Je rookt niet

Mensen die een sigaret links laten liggen, hebben vijftig procent meer geld op hun spaarrekening staan dan hun rokende collega’s. In vergelijking met verstokte rokers kan dat verschil oplopen tot een tweevoud.

De totale minimumkost van roken ligt volgens Investopedia.com rond 4200 euro per jaar. Bij roken komen er namelijk meer kosten kijken dan uitsluitend de aankoop van een pakje sigaretten.

2. Je bent een blonde vrouw

9 persoonlijke eigenschappen die je rijk kunnen maken

Blonde vrouwen zouden gemiddeld zeven procent meer verdienen dan hun vrouwelijke medewerkers met een ander haarkleur. Daarenboven hebben zij zes procent meer kans om in het huwelijksbootje te treden met iemand dat zes procent meer verdient dan de zielsgenoot van niet-blondines.

“Mensen worden graag geassocieerd met mooie mensen en blondines worden nog altijd als zeer aantrekkelijke personen beschouwd”, vertelt de auteur van A Million Bucks by 30: How to Overcome a Crap Job, Alan Corey.

3. Je hebt een gezond gewicht

Per punt dat je BMI toeneemt, daalt je potentieel loon met acht procent. Bij blanke vrouwen komt een gewichtstoename het zwaarst aan. Zij verliezen twaalf procent van hun loon als hun BMI met één punt stijgt. Voor blanke mannen wordt het verlies beperkt tot twee procent en voor zwarte vrouwen tot zeven procent. Zwarte mannen zien hun loon noch dalen, noch stijgen als hun gewicht wijzigt.

Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse economist, Jay L. Zagorsky. “Mensen met obesitas hebben meer medische kosten dan iemand die zijn gewicht op peil houdt”, vertelt de onderzoeker.

4. Je drinkt graag een glaasje

Drinken gaat gepaard met sociale interactie. Daardoor zouden ‘drinkers’ een stapje voor hebben op collega’s die spontaan nee schudden wanneer hun een glas wordt aangeboden. Een man die geniet van een glaasje bier of wijn verdient 21 procent meer dan iemand die het bij water houdt. ‘Drinkende’ vrouwen verdienen acht procent meer.

9 persoonlijke eigenschappen die je rijk kunnen maken

“Een persoon die niet drinkt wordt vaak gezien als een zeer conservatief iemand. Behoudsgezinde mensen zijn namelijk geen graag geziene gasten”, vertelt de auteur van Do This. Get Rich!, Jim Britt.

5. Je bent getrouwd

Mensen met een trouwring om de vinger hebben gemiddeld zeventig procent meer geld op de spaarrekening staan dan gescheiden mensen. Volgens een ander onderzoek van Zagorsky, die de impact van scheidingen op de welvaart onderzocht, stijgt de welvaart van een gehuwd koppel met zestien procent per jaar dat ze getrouwd zijn.

6. Je bent groot

Vrouwen verdienen tussen vijf en acht procent meer per 7,5 centimeter ze groter zijn dan het gemiddelde. Mannen zien vier à vijf procent meer geld prijken op hun bankuittreksels.

“Grote mensen lopen beter in het zicht en worden sneller opgemerkt”, aldus Corey.

7. Je was populair op school

Mensen die op handen gedragen werden tijdens hun middelbare schoolcarrière verdienen gemiddeld tien procent meer dan hun minder populaire klasgenoten. Dat blijkt uit een studie van enkele Amerikaanse academici. Zij beriepen zich voor hun onderzoek op de zogenaamde ‘vriendschapsnominatie’. Daarbij wordt gekeken hoeveel mensen je als vriend beschouwen en niet omgekeerd.

Daarenboven zou iedere vriend op school gelijkstaan aan een toekomstige loonsstijging van twee procent.

8. Je IQ heeft maar een beperkte invloed op je loon

9 persoonlijke eigenschappen die je rijk kunnen maken

Mensen met een bovengemiddeld IQ verdienen ‘slechts’ 1,2 keer meer dan iemand die lager dan het gemiddelde scoort op een IQ-test. “Slimmere mensen hebben meer kans om een hoger loon te krijgen, maar dat wilt niet zeggen dat ze meer welvaart kennen”, aldus Zagorsky.

9. Je bent aantrekkelijk

Knappe mannen verdienen negen procent meer dan mannen die minder snel in het oog springen. Bij aantrekkelijke vrouwen is het verschil beperkt tot vier procent. Dat blijkt uit een economische studie van Daniel S. Hamermesh en Biddle, Jeff E. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content