‘9 op de 10 Belgen tafelen thuis met kerst’

© GF

Kerstmis blijft het familiefeest bij uitstek bij de Belg. Dat betekent dat er voornamelijk thuis wordt getafeld en niet op restaurant.

Uit een onderzoek van retailer Lidl bij duizend Belgen blijkt dat 93 procent Kerstmis thuis viert, of bij vrienden en familie. Traditie blijft heel belangrijk. Zo wordt in twee van de drie gevallen nog steeds schuimwijn of champagne geserveerd als aperitief.

Klassiekers

27 procent van de bevraagden hoopt dat er een kalkoen op tafel komt en de ruime meerderheid verkiest ook een traditionele kerststronk als dessert.

Onder meer Delhaize bevestigt de keuze voor klassiekers. Toch duiken ook nieuwe trends op. Zo mikt Delhaize op een meerverkoop van gin tot 30 procent en volgens Carrefour zal er meer gedeeld worden aan tafel. Denk hierbij aan mezze, tapa’s, hummussoorten en zakouski’s bij het aperitief, maar ook de traditioneel sterk scorende fondue- en gourmetschotels. Voorts vinden streekproducten steeds vaker hun weg naar de feestdis, en daar spelen retailers op in.

Driekwart van horecazaken blijven dicht

Daarnaast gaan heel wat gezinnen uiteten, al blijven die in de minderheid. Horeca Vlaanderen becijferde dat 72 procent van de horecazaken dicht blijft op kerstavond. Toch ziet bijna drie kwart meer of evenveel boekingen. Die kerstcijfers worden ook bevestigd door de toeristische sector, onder meer aan de kust.

“Kerst wordt in intieme kring gevierd, en vaak dicht bij de haard. Er komen zeker tweedeverblijvers hier vieren, maar dat blijft beperkt”, aldus Geert Hoorens, regiomanager bij provinciebedrijf Westtoer.

“Oudjaar is anders. Dan wordt er gefeest, en dat gaat vaak gepaard met een overnachting. De kerstvakantie, als periode van verwennerij met zicht op zee in een rustig kader, blijft wel scoren.” (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content