700 spaarders opgelicht voor ruim 250 miljoen euro

© iStock

Meer dan 700 Belgische spaarders zijn samen voor ruim 250 miljoen euro opgelicht. Ze investeerden hun spaargeld in een levensverzekering in de hoop op een fraai rendement, maar zagen nooit een cent.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het onderzoek startte vier jaar geleden na een inval in een klein Kempisch verzekeringskantoortje. Daar werden producten aan de man gebracht die torenhoge winsten zouden opleveren. Heel wat beleggers staken hun spaargeld in die fondsen, die later lege dozen bleken. Al snel bleek dat de organisatoren van die oplichting slechts een radertje waren in een internationale bende, met daarin onder anderen Zwitsers, Luxemburgers en Belgen.

Het gerecht in Turnhout heeft het onderzoek inmiddels zo goed als afgerond. Het parket wil “ongeveer een dozijn” oplichters voor de rechter brengen, mogelijk nog voor eind dit jaar. Intussen gaan de frauduleuze praktijken evenwel gewoon door. In afwachting van de rechtszaak zijn de verdachten immers allemaal vrij.

Volgens de advocaat Geert Lenssens worden Belgische beleggers nog altijd veel te weinig beschermd. “Te veel beleggingsproducten glippen door de mazen van het net, als er al sprake is van een net”, vertelde hij in een interview met MoneyTalk.be. In het gesprek haalde hij onder meer het voorbeeld aan van de Tak23-verzekeringen. “Het heeft liefst 15 jaar geduurd vooraleer België in een wettelijke kader heeft voorzien zoals voor die gewone beleggingen.” (Belga/NS)

Ilse De Witte van MoneyTalk legde onlang een ander pijnpunt in de verzekeringswereld bloot. Twee jaar na het in voege treden van de nieuwe wetgeving, die verzekeringsmakelaars verplicht hun commissielonen bekend te maken aan de klant voor de ondertekening van een contract, zijn er nog altijd makelaars die de letter van de wet niet toepassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content