6 signalen dat je een ongezonde relatie hebt met je geld

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Hoe goed is je relatie met je geld? De volgende zes signalen maken duidelijk dat je nog wat moet werken aan je ‘verstandhouding’.

1. Je zit op je geld

Het is goed om spaarzaam om te springen met je geld, maar iedere eurocent omdraaien alvorens je het uitgeeft brengt veel stress met zich mee. “Mensen zijn soms zo bang om geld te verliezen dat ze vergeten om er van te genieten”, vertelt Kate Luther, een journaliste van de financiële site, Wisebread.com.

2. Je voelt de noodzaak om geld uit te geven

6 signalen dat je een ongezonde relatie hebt met je geld

Daartegenover heb je mensen die de drang voelen om elke cent die ze verdienen meteen uit te geven. “Sommige mensen laten zich leiden door een gevoel van extase wanneer ze iets nieuws kopen. Het is een sentiment dat snel verdwijnt en velen zoeken vervolgens iets nieuws om te kopen om die leegte op te vullen“, aldus Luther.

3. Je betaalt je rekeningen op het laatste moment

Iedereen heeft zijn eigen reden om betalingen uit te stellen. De een wilt op zeker spelen en onverwachte kosten kunnen betalen als ze de kop opsteken en de ander kan bijvoorbeeld moeilijk afstand nemen van zijn zuurverdiende centjes.

Door dergelijke ingesteldheden stapelen niet enkel de rekeningen zich op, maar ook de stress. “Stel daarom een budget samen en hou je daar aan”, adviseert de financiële journaliste.

4. Je denkt dat geld de oplossing biedt

‘Geld maakt niet gelukkig’ nemen veel mensen in de mond. Een stelling waar Luther volledig met akkoord gaat. “Mensen stellen vaak zaken uit omdat ze denken dat ze meer geld nodig hebben om die te doen. Geld kan ongetwijfeld de motor smeren, maar het is niet het enige hulpmiddel om bepaalde doelstellingen te verwezenlijken.”

5. Je bent voortdurend blut

Ook hier kunnen verschillende oorzaken aan de basis van het probleem liggen. Sommigen leven boven hun standaard terwijl anderen zich niet aan hun budget kunnen houden.

6 signalen dat je een ongezonde relatie hebt met je geld

Meestal ontbreekt het bij deze mensen aan een langetermijnplanning. “Ze denken niet vooruit wanneer ze geld krijgen en spenderen alles vrijwel meteen”, aldus Luther.

6. Je praat niet graag over geld

Mensen weigeren soms om over geld te praten omdat ze vrezen dat anderen een oordeel over hun zouden vellen. Nochtans kan een financieel gesprek je helpen om je situatie te verbeteren. Mensen kunnen je allerhande tips geven die je op weg helpen om succesvol een budget op te stellen of vooruit te plannen. “Geld is een gereedschap. De enige manier om het op een effectieve wijze te gebruiken is als je er je comfortabel bij voelt”, verduidelijkt Luther. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content