5 redenen om je kind zakgeld te geven
De Gezinsbond adviseert gezinnen om hun kinderen al vanaf zes jaar zakgeld te geven. Zo leer je ze niet enkel de waarde van geld appreciëren, maar laat je ze ook voor het eerst proeven van budgetbeheer. Dit zijn vijf redenen waarom het een goed idee is om je kind zakgeld te geven.
Uit een bevraging van de Gezinsbond bij bijna duizend Vlaamse ouders en tieners blijkt dat jongeren van 12 jaar gemiddeld 25 euro zakgeld per maand krijgen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Volgens de Gezinsbond is het belangrijk dat kinderen vroeg genoeg met geld in contact te komen. “Daarbij volstaan muntjes van één of twee euro per week”, zegt Christel Verhas van de Gezinsbond aan het VTM Nieuws. Logischerwijs kan je dat bedrag verhogen naarmate je kinderen ouder worden. Dit zijn vijf redenen waarom je niet vroeg genoeg kan beginnen met je kind zakgeld te geven.
Doelstellingen geven
Door je kind elke week zakgeld te geven, kan de jongere het geld gebruiken om een bepaald bedrag bijeen te sparen om bijvoorbeeld dat ene videospel te kopen waar het al zo lang naar verlangt.
Je kind leert bovendien dat het niet alles zo maar krijgt en dat het soms geduld moet uitoefenen als het iets wil bereiken. De jongere leert om naar een bepaald doel toe te werken.
Je kan dat doelgericht bijeensparen bekrachtigen door je kind wat extra geld toe te steken wanneer het bijvoorbeeld een handje helpt in het huishouden.
Rekenkundige vaardigheden bijschaven
Door je kind in contact te brengen met geld, wordt het automatisch verplicht om te rekenen. Als je kind een overzicht wilt houden over zijn of haar financiën, zal het regelmatig de nodige berekeningen moeten maken.
Leren sparen
Als aanvulling op het stellen van doelstellingen zal je nageslacht leren sparen om die te behalen. Je kind zal voor het eerst een euforisch gevoel ervaren wanneer het iets kan kopen waar het voor gespaard heeft. Het zal leren welke voordelen sparen biedt en op termijn voorkom je dat je kind op latere leeftijd losbandig met geld zal omspringen.
Het zal bovendien de waarde van geld leren appreciëren.
Eerste contact met budgetbeheer
Zelfs sommige volwassenen slagen er niet in om beredeneerd om te springen met hun budget. Daarom is het belangrijk je kind zo snel mogelijk te laten proeven van budgetbeheer.
Zo kan het leren om een bepaald bedrag opzij te zetten voor later en het overige geld te gebruiken voor kleine pleziertjes. Daarenboven zal je kind leren waar het zijn prioriteiten moet leggen. Wil het geld sparen voor die ene grote aankoop? Dan zal het hier en daar een kleine toegeving moeten doen.
Voordeel als ouder
Ook als ouder haal je er voordeel uit om je kind vroeg genoeg te leren omgaan met geld. Als je je nageslacht goede geldvaardigheden wilt bijbrengen is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Zo schaaf je je eigen financiële vaardigheden bij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier