1 op de 4 ouders moet bezuinigen om schoolkosten te betalen

© istock

Uit een studie blijkt dat een schooljaar in het basisonderwijs gemiddeld 1225 euro kost. Voor een kind in het secundair onderwijs is dat 1550 euro. Ook geeft 1 op de 4 ouders aan dat hij of zij moet bezuinigen om de schoolkosten te kunnen betalen.

Hoewel het basisonderwijs grondwettelijk gezien gratis is, kost een schooljaar gemiddeld 1225 euro. Voor een kind in het secundair onderwijs is dat 1550 euro. Dat heeft de Ligue des Familles, de Franstalige evenknie van de Gezinsbond, berekend.

De Ligue ondervroeg 521 gezinnen met in totaal meer dan 1000 kinderen in Wallonië en Brussel over verschillende aspecten van het schoolleven van hun kinderen. Daaruit kwam naar voren dat een jaar in de kleuterschool gemiddeld 280 euro kost en een jaar in de lagere school 1225 euro.

Voor het secundair onderwijs gaat dat omhoog naar 1550 euro. Voor leerlingen in een technische of beroepsrichting kan dat nog stijgen naar 2300 euro omwille van het dure werkmateriaal. ‘De extra kost voor die richtingen is lastig voor families die al financiële lasten te dragen hebben’, aldus de Ligue.

Een ouder op vier geeft in de studie aan dat ze op bepaalde gebieden moeten bezuinigen om de schoolkosten te kunnen betalen. Eén ouder op tien zegt dat ze al financiële steun bij een kennis heeft gezocht om het onderwijs van zijn of haar kinderen te kunnen betalen. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content