Spanje bezwijkt onder hoge rente

© reuters

Premier Rajoy waarschuwt voor de ondergang van de Spaanse economie als de druk op de rente niet afneemt.

Voor Rajoy is het klaar en duidelijk: Spanje kan zich niet lang meer blijven financieren tegen de hoge rente die de markt momenteel eist in ruil voor Spaans staatspapier. De premier maakt deze bedenking niet toevallig in aanloop naar de belangrijke EU-top die donderdag start.

Volgens Rajoy wordt het probleem van de financiering nog groter “als we geen duidelijk signaal geven dat we het menen met het gezond maken van de overheidsfinanciën en het terugdringen van het begrotingstekort”. Dat de noodlijdende Spaanse bankensector kan rekenen op 100 miljard Europese steun, volstaat dus niet om Spanje uit het moeras te helpen. De druk op de rente houdt onverminderd aan.

De rente die Spanje moet ophoesten, hangt met 6,8 procent onder de dodelijke grens van 7 procent. Een dergelijke rente maakt het een land onmogelijk om zijn schulden af te lossen. 7 procent is ook de grens die Ierland, Griekenland en Portugal dwong tot het verzoek om noodhulp.

Spanje engageerde zich eerder – onder druk van Europa – om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegenover 8,9 procent vorig jaar.

Weinig bemoedigend is het rapport dat de centrale bank van Spanje woensdag bekendmaakte. Daaruit blijkt dat de terugval van de economische activiteit in Spanje in het tweede kwartaal tegen een fors tempo is teruggevallen. In het eerste kwartaal werd al een terugval met 0,3 procent genoteerd; (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content