Spaanse bail-out stilaan onvermijdelijk
De druk van de financiële markten op het noodlijdende Spanje wordt stilaan onhoudbaar.
Er valt dinsdag wel degelijk goed nieuws te sprokkelen over Spanje. Het Zuid-Europese zorgenkind is er namelijk in geslaagd succesvol staatspapier te veilen.
Spanje wilde tussen de 2 en 3 miljard euro ophalen, en dat is ruimschoots gelukt. Er werd voor 3,05 miljard euro kortetermijnpapier verhandeld.
Hoge rente
Tot daar het goede nieuws, want de rente die Spanje moest garanderen op staatsobligaties van drie maanden liep op tot 2,43 procent tegenover 2,36 procent bij een vorige veiling. Staatspapier met een termijn van zes maanden ging vlot van de hand tegen een rente van 3,69 procent in vergelijking met 3,23 procent bij een vorige veiling op 26 juni. Ook de langetermijnrente blijft boven de kritieke en hoge, veel te hoge 7 procent.
De druk op Spanje neemt dus niet af, maar veeleer toe. Ondanks eerdere ontkenningen vanuit Madrid, heeft het er nu alle schijn van dat Spanje uiteindelijk toch bij het Europees noodfonds zal moeten aankloppen voor een kredietlijn.
Spaanse regio’s
“Het is aftellen tot Spanje om hulp vraagt,” aldus Lyn Graham Taylor, analiste bij Rabobank in Londen. Het feit dat Madrid een noodfonds in het leven moest roepen voor de Spaanse regio’s die hun schulden niet meer kunnen afbetalen, was “de druppel die de emmer deed overlopen,” voegt ze eraan toe.
De Spaanse regio’s torsen een gezamenlijke schuldenlast van 145 miljard euro, wat een verdubbeling is tegenover 2008 en overeenstemt met 14 procent van het Spaanse bruto binnenlands product (bbp).
Catalonië
Dinsdag heeft de regio Catalonië, de op een na grootste economie van het land na de regio Madrid, de federale regering zoals verwacht officieel om financiële steun gevraagd. Eerder deed de regio Valencia dat al, en vandaag doen geruchten de ronde dat Murcia volgt. Het noodfonds van de Spaanse regering omvat 18 miljard euro, al rijst de vraag hoe een land dat zelf wegzakt in de schulden erin kan slagen zijn regio’s te redden.
De tijd dringt
Spanje ziet zich in ieder geval gedwongen dringend orde op zaken te stellen, aangezien er in oktober voor een aanzienlijk bedrag aan schulden moet worden afgelost. Volgens de Spaanse krant El Economista gaat het om 28 miljard euro. Tegen een rente van boven de 6 en 7 procent wordt dat voor Spanje een hopeloze zaak.
De Guindos op bezoek bij Schäuble
De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos gaat dinsdagavond in Berlijn spreken met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. De Guindos moet zich haasten, want Schäuble vertrekt een van de komende dagen voor drie weken met vakantie. Er staat dinsdagavond geen persconferentie op het programma na het gesprek tussen beide toplui.
Volgens Alessandro Giansanti, strateeg bij ING Bank, mag er in september of oktober een bail-out voor Spanje worden verwacht. (Reuters/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier