Spaans parlement stemt in met verhoging btw

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft zijn plan voor een financiële sanering van zijn zware schulden torsend land kunnen doorzetten in het parlement. De oppositiepartijen zijn er niet in geslaagd de voor 1 juli geplande verhoging van de btw te kelderen. Zapatero wil met de belastingverhoging er mee voor zorgen dat het tekort van elf procent van het bbp in 2009 afneemt.

Naast de conservatieve Volkspartij PP stemden ook de kleinere linkse partijen tegen de hogere btw. Maar ze sneuvelden volgens berichten in de Spaanse pers van woensdag met 176 tegen 170 stemmen. De regerende socialistische PSOe had steun gekregen van de Baskische nationalistische partij PNV en de regionale Canarische partij CC.

De normale btwvoet verhoogt op 1 juli van 16 naar 18 procent, die op onder meer levensmiddelen, woningen en vrijetijdsartikelen stijgt van 7 naar 8 procent. De “supermatige” meerwaardetaks op basisvoeding en boeken blijft onveranderd op 4 procent.

Volgens de conservatieven belet de belastingverhoging het aantrekken van de Spaanse economie, maar voor de regering is ze onvermijdelijk voor een sanering van de overheidsfinanciën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content