Schade overvloedige regenval eind juli 2014 loopt op tot 16 miljoen euro

© belga

Slachtoffers van de overvloedige regenval van 27, 28 en 29 juli 2014 vragen voor meer dan zestien miljoen euro schade aan Dat blijkt uit de dossiers die ingediend werden bij het Vlaams Rampenfonds.

Door de zesde staatshervorming worden schadedossiers voor erkende rampen na 1 juli 2014 op Vlaams niveau afgehandeld, de dossiers voor de overvloedige regenval van 27, 28 en 29 juli zijn dan ook de eerste die op Vlaams niveau behandeld worden. Er werden 340 schadedossiers ingediend, de termijn om dat te doen verstreek eind mei, en het totaal van de gevraagde schade bedraagt momenteel 16.029.518 euro. Dat bedrag zal nog iets stijgen, omdat er nog 18 dossiers toegevoegd moeten worden.

Meeste aanvragen uit West-Vlaanderen

Ongeveer driekwart van de schadedossiers komt uit West-Vlaanderen, vooral uit de gemeente Ardooie maar ook het nabijgelegen Wingene. Er kwamen amper dossiers uit Vlaams-Brabant (11), Oost-Vlaanderen (1) en Limburg (1).

Van zodra de dossiers volledig zijn, worden ze overgemaakt aan deskundigen die een expertiseverslag opmaken. Op basis daarvan worden de herstelvergoedingen berekend. Het Vlaams Rampenfonds zegt ervan uit te gaan dat de uitbetalingen zullen starten vanaf september tot het eind van het jaar.

Voor de overvloedige regenval van 3 augustus 2014, die enkel voor de provincie Limburg ook als ramp erkend werd, is geen enkel dossier ingediend. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content