Russische hackers plunderden de rekening van bijna 1500 Belgen

© iStock

Russische hackers hebben 4,6 miljoen euro buitgemaakt bij enkele Europese grootbanken. De criminelen hebben 1458 Belgische klanten van onder meer KBC en Belfius beroofd. Na jaren onderzoek heeft het Brusselse parket het clandestiene netwerk blootgelegd.

De criminele bende versluisde het gestolen geld via zogenaamde ‘geldezels’. Zij schreven het geld over naar buitenlands rekeningen via het transactieplatform Western Union Money Transfer. De hackers contacteerden potentiële handlangers via mails waarin ze royale vergoedingen aanboden. Bedragen tot 3000 euro per maand moesten hen over de streep trekken. Ze moesten enkel hun rekening- en gsm-nummer geven.

Het beloofde geld was afkomstig van een gehackte klant van een grootbank. Achter de operatie, die in 2007 het levenslicht zag, ging een centrale figuur schuil met een Yahoo-mailadres. Dat schrijft De Standaard.

Deense tip

De zaak kwam in een stroomversnelling terecht toen een huiszoeking leidde naar een van de Belgische spilfiguren, Maria Polonski. De onderzoekers konden dankzij een tip uit Denemarken haar netwerk blootleggen en verschillende ‘kleine garnalen’ oppakken. De Brusselse vrouw had voor 11.908 euro ontvangen uit Denemarken.

Ook internationaal werd een doorbraak geforceerd. Afgelopen zomer werd een centraal bendelid opgepakt in Miami. Hij wordt nog altijd verhoord, maar het is nu al duidelijk dat de hackers aan de haal gingen met minstens 4,6 miljoen euro en 1458 Belgische slachtoffers hebben gemaakt. Daarenboven heeft de bende zich ook schuldig gemaakt aan meer dan 12.000 hackings in ons land.

Het Brusselse parket wil 21 personen voor de rechter krijgen, onder wie vijf Russen die worden verdacht van witwaspraktijken. De overige verdachten worden beschuldigd van witwassen en informaticafraude. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content