Rommelstatus nadert voor Rusland bij S&P

© ImageGlobe
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) verlaagt de rating van Rusland van BBB naar BBB-, een niveau boven de rommelstatus.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) verlaagt de rating van Rusland van BBB naar BBB-, een niveau boven de rommelstatus.

De vooruitzichten staan bovendien op ‘negatief’ door de groeiende spanning rond Oekraïne. Dat betekent dat een nieuwe ratingverlaging dreigt.

De ratingverlaging maakt het voor de Russische overheid mogelijk moeilijker om geld te lenen op de financiële markten.

Kapitaalvlucht

S&P verwijst voor zijn beslissing naar de vrees voor een kapitaalvlucht uit Rusland. ‘De gespannen geopolitieke toestand tussen Rusland en Oekraïne zou ertoe kunnen leiden dat aanzienlijk meer kapitaal uit de Russische economie vertrekt. Dat zou de al zwakke groeivooruitzichten kunnen ondermijnen’, stelt de kredietbeoordelaar in een mededeling.

De vorige keer dat S&P de kredietwaardigheid van Rusland verlaagde, was in december 2008.

‘Politiek gemotiveerd’

De Russische minister van Economische Ontwikkeling Aleksej Oeljoekajev reageerde al dat ‘het duidelijk is dat dit een gedeeltelijk politiek gemotiveerde beslissing’ is. ‘Ik geloof niet dat dit beleggers zal beïnvloeden. Ik verwacht geen wijzigingen’, zei hij.

Sancties

De Europese Unie en de Verenigde Staten dreigen met meer sancties tegen Rusland wegens het conflict in Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Rusland gewaarschuwd voor een ‘zware en dure fout’ in het Oekraïens conflict. Indien Moskou zijn buurland blijft destabiliseren, zal de internationale gemeenschap er voor zorgen dat de kosten voor Rusland enkel nog zullen stijgen, zei Kerry in Washington.

Verrassende renteverhoging

Vrijdag raakte ook bekend dat de Russische centrale bank haar belangrijkste rentetarief verhoogt van 7 naar 7,5 procent. Die beslissing kwam als een grote verrassing.

De rente werd begin maart al met 1,5 procentpunt verhoogd in een poging de aanhoudende devaluatie van de roebel te stoppen. Die verhoging was toen de grootste sinds de roebelcrisis in 1998.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content