Retroactieve premie zonnepanelen kan worden aangevraagd op 20 juli

Vanaf 20 juli kan de retroactieve premie voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter worden aangevraagd. De Vlaamse regering heeft de regeling vrijdag definitief goedgekeurd, meldt minister van Energie Zuhal Demir.

Begin dit jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof de regeling met de virtueel terugdraaiende teller. Die gaf eigenaars van zonnepanelen ook met een digitale meter nog recht op het oude systeem met een terugdraaiende teller en een prosumententarief.

De regering besloot na de vernietiging om de eigenaars recht te geven op een eenmalige compensatie, die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen. Daarnaast werden ook flankerende maatregelen genomen, zoals een aanpassing van de geplande uitrol van de digitale meter en een hogere batterijpremie.

Al die maatregelen werden vrijdag definitief goedgekeurd. Het digitale loket om de retroactieve investeringspremie aan te vragen opent op dinsdag 20 juli. Wie al over een digitale meter beschikt en zonnepanelen plaatste voor 2021 komt in aanmerking. De uitbetaling zou nog dit jaar moeten gebeuren voor alle premies die voor midden november worden aangevraagd. De uiterste datum voor een aanvraag is 19 januari volgend jaar.

Wie nu nog een analoge meter heeft en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen en uiterlijk tot 31 december 2025. De premie daalt evenwel elk jaar in afwachting van de plaatsing van een digitale meter.

Voor eigenaars van een warmtepomp, een elektrische boiler of een accumulatieverwarming komt er een premie voor technologie om de toestellen automatisch aan te sturen. Zo kunnen ze worden gebruikt op de momenten waarop er zelfproductie van energie is of de martprijs laag is. De premie bedraagt de helft van het factuurbedrag voor het sturingsapparaat, met een maximum van 400 euro, en zal kunnen worden aangevraagd bij Fluvius.

Partner Content