Zo zoek je bankrekeningen op na een overlijden
Wanneer iemand sterft is het voor de erfgenamen niet altijd evident om te achterhalen bij welke banken de overledene een rekening aanhield of een kluis huurde. Febelfin brengt meer duidelijkheid.
Bij een sterfgeval is het vaak niet helemaal duidelijk bij welke banken de overledene klant was. Zonder die informatie is het voor de erfgenamen echter moeilijk om de nalatenschap te verdelen en om hun fiscale verplichtingen na te komen.
Gelukkig kan je een aanvraag indienen bij Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Dat kan via e-mail (li@febelfin.be), per fax (02/888.68.11) of per post (Aarlenstraat 82 in 1040 Brussel). Deze instantie gaat dan na bij welke financiële instellingen de overledene titularis was van een rekening, andere tegoeden (bijvoorbeeld effecten op naam) had of een kluis huurde.
Wie kan de aanvraag indienen?
De aanvraag kan gedaan worden door een van de erfgenamen of door de notaris die met de vereffening van een nalatenschap belast is. Ook de curator bij een onbeheerde erfenis of een advocaat kunnen hiervoor aankloppen bij Febelfin.
De aanvraag moet de volgende gegevens bevatten:
- Naam, voornaam, adres, geboorteplaats, geboortedatum en sterfdatum van de overledene.
- Een kopie van de officiële overlijdensakte.
- Informatie over de aanvrager (naam, voornaam, adresgegevens en een kopie van de identiteitskaart).
- Een akte van bekendheid of een erfrechtverklaring, waaruit blijkt dat de aanvrager een erfgenaam is.
Het kan ook nuttig om extra info over bijvoorbeeld de burgerlijke staat van de overledene en de naam van zijn partner toe te voegen. Zulke gegevens kunnen de zoektocht immers vergemakkelijken.
Hoeveel betaal je hiervoor?
Na ontvangst van de aanvraag controleert Febelfin de bijhorende documenten. Als aanvrager krijg je een bevestiging en word je verzocht om (125 euro + 21% btw =) 151,25 euro over te schrijven. Daarna wordt de aanvraag doorgestuurd naar alle aangesloten financiële instellingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier