Zo vergroot je de kans op een compensatie bij een vertraging van je vlucht

© iStock

Wanneer je vlucht niet of te laat op zijn bestemming geraakt kan je een klacht indienen. Al is de kans bijzonder klein dat je een schadevergoeding krijgt. Een rechter heeft nu geoordeeld dat organisaties de belangen van reizigers mogen behartigen. Dat verhoogt de kans op een compensatie.

Aanleiding van de rechtszaak was een dispuut tussen twee reizigers die vanuit Bratislava naar Charleroi wilden vliegen en Ryanair. De reizigers moesten namelijk zelf voor hun vervoer zorgen nadat hun vlucht werd geannuleerd. Pas toen het duo Happy Flights inschakelde, was Ryanair bereid hen een vergoeding te betalen. Dat schrijft De Standaard.

Rechtszaak

Tot zover waren er geen problemen, maar de maatschappij weigerde de vergoeding te betalen via de organisatie. De reizigers kregen het geld rechtstreeks in handen. Daarop trok Happy Flights naar de rechter, die oordeelde dat Ryanair de verkeerde persoon heeft uitbetaald. De maatschappij moest de vergoeding opnieuw betalen, maar aan de tussenpersoon. In dit geval Happy Flights.

In de krant zegt Bram van Nieuwerburgh, oprichter van Happy Flights dat Ryanair weigerde te herkennen dat zijn organisatie de schuldvordering juridisch had overgenomen. “Terwijl het logisch is dat je die kunt overdragen aan iemand anders. Ook een Europese richtlijn van enkele weken geleden bevestigt dit”, aldus van Nieuwerburgh.

De uitspraak is goed nieuws voor vliegtuigreizigers. Organisaties zoals Happy Flights of Claim it mogen voortaan de afhandeling van een klacht regelen. Daardoor staat de reiziger veel sterker in zijn schoenen.

Meer kans op compensatie

Het dat de maatschappij argumenteert dat er een probleem is met de luchtverkeersleiding, zonder verder bewijs te geven”

Volgens van Nieuwerburgh heeft de reiziger slechts 10 procent kans dat hij een vergoeding krijgt als hij zelfstandig een klacht indient. “Eerst en vooral kennen veel mensen hun rechten niet. Dan gebeurt het dat de maatschappij argumenteert dat er een probleem is met de luchtverkeersleiding, zonder verder bewijs te geven”, verduidelijkt hij. Happy Flights controleert zelf de vluchtgegevens. Dergelijke organisaties vragen wel een vergoeding als een klant een beroep doet op hun diensten. In het geval van Happy Flights is dat een commissie van 25 euro en een kwart van de vergoeding.

Happy Flights is bovendien niet de eerste organisatie die erin slaagt een vergoeding los te krijgen bij een vluchtvaartmaatschappij. In mei heeft de Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling aan 104 Belgen een schadevergoeding van 120.000 euro moeten betalen omdat hun een grote vertraging had opgelopen. Daarvoor werkten zij samen met Claim It, een bedrijf gespecialiseerd in passagiersrechten.

Wanneer recht schadevergoeding?

Een passagier heeft pas recht op een schadevergoeding bij een vertraging van minstens 3 uur, een overboeking of een annulatie. De vergoeding verschilt naargelang de afstand. Voor een vlucht tot 1500 kilometer moet de maatschappij 250 euro betalen aan de passagier. Voor afstanden tussen 1500 en 3500 kilometer loopt dat bedrag op tot400 euro. Ligt de bestemming 3500 kilometer ver, dan is de maatschappij600 euro verschuldigd aan de passagier. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content