Werknemers verwachten geen extra vergoeding voor overuren

© iStock

Het merendeel van de werknemers is bereid een vergoeding voor overuren in te ruilen voor extra vrije tijd. Dat leert een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta.

Een onderzoek van Acerta bij 2.000 bedienden, kaderleden en overheidspersoneelsleden tussen 16 en 64 jaar leert dat 63 procent van de respondenten bereid is extra vakantiedagen op te sparen om die later in te zetten.

70 procent is zelf bereid meer uren te kloppen als ze die mogen gebruiken voor extra vrije dagen. Daarbij mag de extra vergoeding voor overuren sneuvelen, schrijft De Tijd. Daarenboven willen evenveel werknemers de tijdspannen waarin ze die overuren kunnen gebruiken uitbreiden van 3 naar 12 maanden.

Flexibiliseren arbeidsduur

Het onderzoek wijst uit dat de inspraak van de werknemers belangrijk is

Volgens Dirk Wijns, directeur van Acerta Consult werpt het onderzoek een nieuw licht op op de voorstellen van de federale minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om de arbeidsduur te flexibiliseren. De minister wil werkgevers en werknemers zo de mogelijkheid aanreiken om hun werkdagen zelf in te vullen. Zo kunnen de werknemers tijdens drukke periodes meer overuren kloppen, om vervolgens tijdens de kalmere periodes meer tijd thuis te spenderen. De werkgever zou volgens het wetsvoorstel wel een toeslag moeten betalen voor de overuren. Peeters wil bovendien niet raken aan de gemiddelde arbeidsduur van 38 uur.

Maar het onderzoek van Acerta toont nu aan dat voor veel werknemers de toeslag niet noodzakelijk is. Al willen ze wel zelf bepalen wanneer en hoe ze die overuren opnemen. Wanneer de werkgever die vakantiedagen zelf zou invullen, is nog maar 37 procent langer op de werkvloer te blijven. “Het onderzoek wijst uit dat de inspraak van de werknemers belangrijk is “, zegt Wijns in de krant. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content