Wat is er veranderd aan de studietoelage?

© BELGA

Ouders kunnen vanaf deze week opnieuw een aanvraag indienen voor een school- of studietoelage voor hun kind. De procedure werd sterk vereenvoudigd en zoveel mogelijk ouders worden automatisch gecontacteerd.

Tijdens het afgelopen schooljaar werden meer dan 480.000 aanvragen verwerkt, laat Onderwijsminister Hilde Crevits weten. Voor het komende schooljaar wordt de toelage zoveel mogelijk automatisch toegekend.

Automatische procedure

Wie in de afgelopen jaren een toelage kreeg hoeft geen nieuwe aanvraag in te dienen. In het afgelopen schooljaar werden zo al 115.000 automatische procedures opgestart. In de loop van het schooljaar zullen die ouders een document ontvangen met de vraag of ze ook dit jaar een toelage wensen. Daarbij ontvangen ze een vooraf ingevulde formulie die ze enkel nog moeten nalezen, eventueel verbeteren en vervolgens opnieuw opsturen.

Vereenvoudigde aanvraagformulier

Een nieuwe aanvraag kan op papier of digitaal worden aangevraagd. Door de koppeling van verschillende databanken moeten daarbij steeds minder gegevens worden ingevuld, zoals inkomen en details van de school. Bovendien kunnen ouders de hulp inroepen van de Vlaamse infolijn via het gratis telefoonnummer 1700, mail of chat. Het papieren aanvraagformulier werd vereenvoudigd van acht tot twee bladzijden.

“De komende jaren investeren we verder zodat meer mensen zo vroeg mogelijk in het schooljaar automatisch de aanvraag kunnen opstarten”, zegt Crevits. “Wie recht heeft op een toelage moet die ook krijgen.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content