Tijdskrediet populairder dan ooit

© BELGA

Nooit eerder was tijdskrediet zo populair in ons land: het voorbije jaar namen bijna 9.000 extra mensen het op, de sterkste toename sinds 2009.

Intussen genieten nu ruim 143.000 Belgen van tijdskrediet. Dat blijkt uit cijfers van de RVA die zelfstandigenorganisatie NSZ heeft opgevraagd en waarover Het Nieuwsblad donderdag bericht.

De stijging van het tijdskrediet is opvallend, want de voorwaarden zijn strenger geworden.

Opvallend ook is dat de stijging zich doorzet in alle categorieën, dus niet alleen in het kader van de landingsbanen voor oudere werknemers, maar ook in het tijdskrediet mét motief (om bijvoorbeeld voor een ziek familielid te zorgen) en tijdskrediet zonder motief (bijvoorbeeld om te reizen). “Iemand die bijvoorbeeld een wereldreis wil doen, moet dat op eigen kosten doen en niet op die van de belastingbetaler”, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ in de krant.

Afschaffing tijdskrediet zonder motief

Het NSZ pleit ervoor om die laatste mogelijkheid volledig af te schaffen en strenger te controleren op tijdskrediet mét motief. Bijna één op de vier werknemers met tijdskrediet doet dat zonder dringende reden.

Het toenemend aantal mensen dat tijdskrediet neemt zonder motief is op zijn minst opvallend te noemen. Sinds 1 januari 2015 krijgen zij namelijk geen uitkering meer van de NSZ. “Maar er waren overgangsmaatregelen die ervoor gezorgd hebben dat sommigen dat statuut nog snel hebben aangevraagd”, aldus Matheeuws. Volgens haar zijn er ook mensen die misbruik maken van gemotiveerde tijdskredieten. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content