Test online hoe uw erfenis verdeeld wordt

© Getty Images/iStockphoto

Wikifin.be, de informatiesite van de overheid over financiële zaken, heeft een erfenissimulator gelanceerd.

Dankzij de simulator kan iedereen nagaan hoe zijn/haar nalatenschap zal verdeeld worden na overlijden en hoeveel successierechten erop betaald moeten worden. Bedoeling is de Belgen aanzetten zich tijdig te informeren.

De erfenissimulator werkt eenvoudig. Het volstaat te surfen naar wikifin.be/erfenissimulator en daar een stamboom en een schatting van de bezittingen in te vullen. Vervolgens krijgt de gebruiker een overzicht van zijn totale vermogen en hoe dat verdeeld wordt bij overlijden. Er volgt ook een raming van hoeveel erfbelasting de erfgenamen moeten betalen.

Zonder testament of schenkingen

De erfenissimulator geeft weer hoe een nalatenschap zou verdeeld worden als er geen testament is of geen schenkingen tijdens het leven werden gedaan. Met andere woorden: hoe ziet de erfenis eruit als er nog niets specifiek geregeld is. Wie een en ander liever anders zou zien, kan vervolgens professionele hulp inroepen van bijvoorbeeld een notaris. De notarissenfederatie heeft meegewerkt aan de site.

De simulator zal voor veel Belgen een welgekomen geschenk zijn. Cijfers van wikifin leren immers dat slechts 44 procent van onze landgenoten eraan gedacht heeft hoe hij of zijn zijn erfenis gaat verdelen. Slechts 24 procent raadpleegde daarvoor een professional, zoals een notaris. Volgens een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting hebben de meeste Belgen een zeer onvolledige kennis van het erfrecht hebben. “Daarom hebben wij de simulator ontwikkeld”, klinkt het bij Wikifin. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content