Schenken van onroerend goed: altijd 3 jaar tussen laten?

© iStock

De schenkingsrechten op onroerend goed zijn drastisch verlaagd. Stel dat ouders aan elk van de kinderen een stukje grond willen schenken. Is het dan noodzakelijk om 3 jaar tussen te laten?

Lage schenkingsrechten

Sinds vorige zomer zijn de schenkingsrechten in Vlaanderen drastisch verlaagd en sinds begin dit jaar is dat ook het geval in Brussel en Wallonië. Vandaar dat schenken van onroerend goed in de lift zit. Maar als je aan elk van de kinderen iets afzonderlijk wil schenken, is het dan beter van 3 jaar tussen te laten?

De regel van 3 jaar

De schenkingstarieven zijn in de 3 gewesten opklimmend. Hoe meer je dus schenkt, hoe duurder het wordt. Vandaar dat het voordelig is “in schijfjes” te schenken zodat je telkens terug in de laagste schijven valt.

Maar de fiscus heeft wel voorzien dat schenkingen van onroerende goed (bijvoorbeeld bouwgrond, een huis een appartement, …) tussen dezelfde personen binnen een periode van drie jaar fiscaal als één schenking worden beschouwd. Pas na drie jaar kan je dus terug gaan schenken aan het laagste tarief.

3 jaar speelt niet altijd

Maar deze vervelende 3 jaar speelt dus niet als het om een schenking gaat tussen verschillende personen. Stel dat ouders net een stuk bouwgrond geschonken hebben aan hun zoon. Wel, voor een schenking aan hun dochter, hoeven zij dan geen 3 jaar meer te wachten om in de laagste schijven te vallen. Hier speelt de 3 jaar dus niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content