Premie mantelzorg sterk afhankelijk van gemeente: tussen 0 en 900 euro
Wie een premie krijgt voor mantelzorg zou wel eens een honderdtal euro meer of minder kunnen krijgen dan een mantelzorger die enkele kilometers verder woont.
Een toenemend aantal gemeenten zet het mes in de premies die mensen krijgen als ze voor hun naasten zorgen. Sommigen gemeenten schaffen de premies zelfs volledig af, schrijft De Standaard. De mantelzorgpremie werd in het leven geroepen om mensen aan te moedigen voor een familielid, naasten of partner te zorgen. Veel verdienen de mantelzorgers er niet aan – hooguit 900 euro – maar de premie geeft wel een blijk van waardering.
Almaar minder mantelzorgpremies
Cijfers van Vlaams Parlementslid Peter Persyn (N-VA) tonen nu aan dat het aantal gemeenten die een mantelzorgpremie hadden de afgelopen jaren is gedaald van 80 naar 72 procent. Volgens Ziekenzorg, dat binnenkort met nieuwe cijfers komt, is het in werkelijkheid nog erger.
Volgens het parlementslid is het vooral verontrustend dat de premie sterkt varieert naargelang de gemeente waar de mantelzorger woont. Gemiddeld krijgt een mantelzorger 246 euro per jaar, maar in Nazareth of Roosdaal is dat 900 euro.
‘Op sommige plaatsen is de premie royaal, één kilometer verder krijg je niets. Dat is te gek voor woorden’, klinkt het bij Peter Persyn. Hij vindt dat gemeenten prioriteiten moeten stellen. ‘Organiseer een paar concerten minder of bouw een minder groot zwembad.’ Hij vraagt eveneens om de voorwaarden om de premie te krijgen in alle gemeenten gelijk te schakelen. Nu zijn de gemeente vrij om te kiezen welke voorwaarden ze koppelen aan een mantelzorgpremie.
VVSG erkent verschillen
“Een (gelijke) mantelzorgpremie in iedere gemeente verplicht maken kan enkel indien Vlaanderen dit regelt en financieel mogelijk maakt. De Vlaamse zorgverzekering is dan het instrument bij uitstek om dit te regelen”, reageert de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) op de cijfers van Persyn.
De VVSG erkent dat er verschillen zijn tussen de gemeenten. “Lokale besturen geven zo’n mantelzorgpremie nu vrijwillig -geen wet of decreet verplicht hen hiertoe- en ze betalen die met eigen middelen. De financiële mogelijkheden en politieke keuzes in een gemeente verklaren de lokale verschillen”, luidt het in een persbericht.
Als men een gelijke mantelzorgpremie in elke gemeente wil voorzien, moet volgens de VVSG Vlaanderen financieel over de brug komen. De zorgverzekering zou daarvoor kunnen ingezet worden.
Maar volgens de VVSG gaat het om meer dan de premie alleen. “Lokale besturen nemen ook andere initiatieven om mantelzorgers te ondersteunen die minstens even waardevol zijn, zoals informatiebijeenkomsten of psycho-sociale begeleiding. Iedere gemeente biedt ook professionele thuiszorg aan, ofwel zelf ofwel in samenwerking met partners”, klinkt het.
(NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier