Periode minimale aardgaslevering bedraagt voortaan vijf maanden

© Thinkstock

Mensen met een aardgasbudgetmeter die onvoldoende geld hebben om die op te laden, kunnen tijdens de koudste periode van het jaar voortaan vijf in plaats van drie maanden een beroep doen op het OCMW voor een minimale levering aardgas. Dat meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Tommelein heeft de toepassingsperiode standaard vastgelegd op vijf in plaats van drie maanden, waardoor ze loopt van 1 november tot en met 31 maart.

“Als een gezin onmogelijk menswaardig de winter kan doorkomen, moeten we als maatschappij onze verantwoordelijkheid nemen”, licht minister Tommelein de maatregel toe.

Reële behoefte

Cijfers van zijn kabinet tonen aan dat er een reële behoefte bestaat. In 221 van de 308 Vlaamse gemeenten kende het OCMW tijdens de vorige winter tussenkomsten toe. Ruim 3.700 gezinnen met een actieve budgetmeter maakten gebruik van de minimale levering aardgas, goed voor een totaal van om en bij één miljoen euro. Het gemiddeld toegekende bedrag per gezin bedroeg 270 euro.

“Door de verlenging van de periode verminderen we de administratieve last voor de OCMW’s en geven we meer zekerheid dat de koudste periode volledig afgedekt is. De OCMW’s gaan uiteraard geval per geval in een sociaal onderzoek na of de hulpvraag gegrond is”, aldus nog Tommelein.

Hij legde voorts de hoeveelheid aardgas per 14 dagen vast. Daardoor kunnen OCMW’s vanaf 1 november per halve maand een beperkte financiële steun toekennen om de aardgasbudgetmeter op te laden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content