‘Ook studenten met ziekte of handicap hebben recht op kinderbijslag’

© BELGA

Zo’n 300 studenten in Vlaanderen verliezen hun recht op kinderbijslag omdat ze als gevolg van een langdurige ziekte of een handicap niet aan 27 studiepunten per jaar geraken. “Dat is niet rechtvaardig”, zegt Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche.

Van den Bossche roept minister Vandeurzen op de regel te schrappen. “Het kan niet dat jongeren hun recht op kinderbijslag verliezen omdat ze ziek zijn”, klinkt het.

Het recht op kinderbijslag vervalt wanneer studenten hoger onderwijs binnen de bachelor- en masterstructuur zich voor minder dan 27 studiepunten inschrijven. Recent hekelde Kom op tegen Kanker nog dat die maatregel ook geldt voor studenten die kanker hebben.

Regel schrappen

De huidige regeling is het resultaat van een arbitraire beslissing om de kinderbijslag te koppelen aan iets minder dan een halftijdse studiebelasting

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) krijgt dinsdag in het parlement verschillende vragen over die kwestie. Onder hen ook sp.a-politica Freya Van den Bossche. “De huidige regeling is het resultaat van een arbitraire beslissing om de kinderbijslag te koppelen aan iets minder dan een halftijdse studiebelasting. Voor wie in staat is voltijds te studeren, is dat misschien logisch. Maar wie omwille van een ernstige ziekte of een handicap geen voltijdse studiebelasting aankan, ondervindt een buitensporig nadeel. Zij verliezen hun recht op kinderbijslag omdat ze ziek zijn”, zegt ze.

Van den Bossche vraagt de regel te schrappen. “Wij stellen voor de ondergrens van 27 studiepunten te schrappen voor studenten met een zware ziekte of een zware handicap. Wie gehospitaliseerd is of omwille van een ernstige beperking slechts een handvol vakken kan opnemen, moet je niet straffen door ook nog eens de kinderbijslag af te nemen”, klinkt het.

Volgens Van den Bossche kan daarvoor perfect gebruik gemaakt worden van het bestaande registratiesysteem van de VLOR (Vlaamse Onderwijsraad. “Met de formulieren die zij hebben ontwikkeld kan je op een correcte manier de ongeveer 300 studenten met een zware ziekte of handicap die minder dan 27 studiepunten opnemen onderscheiden van bv. voltijds werkenden die naast hun job deeltijds studeren”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content