Onlineplatform stuurt boete rechtstreeks naar chauffeur bedrijfswagen

© BELGA

Wie met een bedrijfswagen een verkeersovertreding begaat, krijgt de boete vanaf vandaag niet langer via zijn werkgever of de leasingmaatschappij. Dankzij het nieuwe platform Fines Management Services komt de boete voortaan rechtstreeks in de brievenbus van de chauffeur terecht.

De voertuigenverhuurders hebben er meer dan zeven jaar aan gewerkt, maar vandaag worden de eerste boetes en minnelijke schikkingen van bestuurders van lease- en huurwagens rechtsreeks doorgestuurd naar het thuisadres van de vaste bestuurders van bedrijfsvoertuigen.

Jaarlijks 1 miljoen boetes

De overheid en de voertuigverhuursector moesten tot vandaag een arbeidsintensieve administratie voeren om verkeersboetes toe te wijzen aan de gebruikelijke of vaste bestuurders van lease- en huurwagens. De verwerking van de documentenstroom – goed voor jaarlijks een miljoen boetes en 4,5 miljoen documenten – gebeurde manueel in verschillende stappen.

“Een leasingbedrijf met een vloot van 50.000 wagens moet al snel twee voltijdse equivalenten inzetten om die stroom te verwerken”, zegt Henri Jeandarme, directeur van Renta Solutions, de IT-divisie van de federatie van de voertuigenverhuurders. De sector werkt in een zeer competitieve markt en was dan ook al jaren vragende partij om deze problematiek efficiënter aan te pakken. De eerste contacten met de federale politie over een geïnformatiseerd boetebeheersysteem dateren al van december 2008.

Bescherming van de privacy

De persoonlijke levenssfeer van de vaste bestuurders van lease- en huurwagens wordt optimaal gevrijwaard

“De belangrijkste vertragende factoren waren de ingrijpende veranderingen bij de federale overheidsdienst Mobiliteit met de invoering van de nieuwe nummerplaten en we hebben ook heel wat tijd gestoken in het beschermen van de privacy”, legt Jeandarme uit. Het onlineplatform, dat ontwikkeld is door de IT-dienstverlener Cegeka, werkt dan ook eerder als een gesofisticeerde brievenbus zonder data op te slaan.

“Daarnaast wordt de persoonlijke levenssfeer van de vaste bestuurders van lease- en huurwagens optimaal gevrijwaard”, zegt Michel Van den Broeck, voorzitter van Renta. Werkgevers of lease- en verhuurmaatschappijen krijgen de boetes en de minnelijke schikkingen niet te zien. “Dat hoort ook zo, want zij mogen wettelijk gezien geen kennis nemen over de aard en inhoud van verkeersovertredingen die werknemers begaan”, stelt Henri Jeandarme. Renta Solutions investeerde 900.000 euro in de ontwikkeling van het automatiseringsproject. De meewerkende lease- en huurbedrijven financieren het systeem. “We vragen een jaarlijkse vergoeding en een fee van nog geen euro per consultatie”, zegt Jeandarme.

Rechtstreeks contact met bestuurder

Aan de basis van het online-boetebeheersysteem FMS ligt een applicatie waarmee lease- en rentalmaatschappijen de gegevens van vaste bestuurders die in België wonen zelf aanvullen in de databank Voertuigen van de FOD Mobiliteit. Deze gegevensbank registreert voor elk voertuig tijdens een bepaalde huurperiode de identiteit van de bestuurder. Het begin- en eindmoment van elke periode wordt met datum, uur en minuten in het systeem geregistreerd.

Op basis van de eerste voornaam, de familienaam, de geboortedatum en de postcode van de woonplaats kan de overheid in realtime de identiteit van individuele bestuurders achterhalen en hen rechtstreeks contacteren wanneer zij een overtreding begaan.

In een eerste fase wordt gestart met de verwerking van boetes en schikkingen uitgeschreven door de federale politie. Dat betekent dat schikkingen voorgesteld door retributiebedrijven en buitenlandse boetes voorlopig uitgesloten zijn.

Met twee bedrijven in eerste fase

Alphabet Car Lease Belgium en Dockx Rental zijn de eerste bedrijven die hun vlootgegevens delen met het FMS-systeem. Voor Alphabet gaat het om een potentieel van 45.000 voertuigen, daarvan zijn er al zo’n 31.000 verwerkt in de database. Dockx is eerder actief op de kortetermijnhuurmarkt. Het Antwerpse huurbedrijf heeft een vloot van ongeveer duizend voertuigen geregistreerd via het onlineplatform.

Volgens Henri Jeandarme van Renta Solutions worden er nog dit jaar meer dan 50.000 bijkomende registraties van andere leasingbedrijven verwerkt. Er wordt gefaseerd gewerkt om tegen eind 2016 het merendeel van de Belgische leasevloot in het systeem te hebben. De sector telt in ons land zo’n vijftig lease- en huurbedrijven die samen goed zijn voor meer dan 360.000 voertuigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content