Meer dan 80.000 dossiers bij familierechtbank

© Thinkstock

Sinds de oprichting van de familierechtbank in september 2014, zijn 80.346 dossiers ingediend in de twaalf gerechtelijke arrondissementen van ons land.

Het aantal zaken waarin uiteindelijk een vonnis werd geveld, bedraagt 48.319, of 60 procent van de dossiers. Dat melden de kranten van Sudpresse.

De familierechtbank is een kamer van de rechtbank van eerste aanleg en is bevoegd voor zowat alle geschillen die betrekking hebben op het familieleven: erkenning van het kind, huiselijk geweld, echtscheiding, kinderbijslag, maar ook betwistingen over het familievermogen.

De rechtbank neemt zaken over van het vredegerecht en van andere afdelingen van de rechtbank van eerste aanleg.

De meerderheid van de ingediende dossiers zijn procedures van echtscheidingszaken (33.970 zaken en 22.798 uitspraken), gevolgd door geschillen in jeugdzaken (33.436 zaken, 19.507 uitspraken).

Trage echtscheidingen

Voor de komst van de familierechtbank moesten koppels aankloppen bij verschillende rechtbanken om een punt te zetten achter hun huwelijk. Nu is het voldoende om zich te wenden tot de familierechtbank.

Toch duurt het nu langer om te scheiden dan vroeger. Dat zei experte advocate Liliane Versluys, voorzitter van de commissie familierecht bij de Orde van Vlaamse Balies enkele weken geleden in een interview met de Standaard.

“Ik heb het gevoel dat de behandeling van familiezaken langer duurt dan vroeger”, aldus Versluys. ‘Er zijn gewoon te weinig rechters om alles op een grondige manier aan te kunnen pakken.”

Onder meer wie in Limburg, West-en Oost-Vlaanderen in beroep gaat tegen een beslissing van de familierechtbank in eerste aanleg, moet veel geduld oefenen. Volgens Hans van Bossuyt, een raadsheer duur het in die provincies zes maanden voor een zaak wordt ingeleid na de aanmelding. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content