Kleine 14.000 consumenten stappen naar Meldpunt in half jaar

© istock

Tussen 22 februari en 20 september heeft het Meldpunt van de Economische Inspectie van de FOD Economie 13.814 meldingen van consumenten en ondernemingen ontvangen.

In 45 procent van de gevallen gaat het om meldingen over online verkoop of online reclamemethodes. Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters wijst erop dat dit een stijging met 44 procent is sinds de lancering van het lancering van het meldpunt.

“Veel consumenten en ondernemers wisten voorheen niet goed waar ze terecht kunnen met hun fraude-ervaring. Het Meldpunt komt hier aan tegemoet en helpt consumenten en ondernemers om hun rechten te kennen en om ze af te dwingen”, stelt hij in een mededeling.

5 jaar celstraf

De meeste meldingen gaan over spookfacturen (1.169), problemen bij de levering van producten (1.236), ongewenste communicatie (1.169)of schending van consumentenrechten. De straffen kunnen bij de zwaarste overtredingen oplopen tot 600.000 euro en 5 jaar celstraf.

Het overgrote deel van de gedupeerde consumenten en ondernemingen lijdt een beperkt financieel verlies, maar het kan ook gaan over bedragen van meer dan 2.000 euro. Sommige meldingen gaan over bedragen van honderdduizenden euro’s. Dertig procent van de meldingen wordt onmiddellijk overgemaakt aan de politie.

Namaakschoenen

Opmerkelijk is het fenomeen van de namaakschoenen. De Economische Inspectie heeft 294 meldingen over namaak gekregen via het Meldpunt, waarbij 42 procent (123 meldingen) was verbonden aan de aankoop van schoenen op het internet. In meer dan de helft van deze gevallen (70 meldingen) gaf de tegenpartij zich voor Belgisch of Nederlands uit.

Begin 2016 werd het uniek meldpunt gelanceerd voor slachtoffers van inbreuken op de regelgeving en van fraude, misleiding, bedrog en oplichting. Er wordt samengewerkt met de federale Politie, het Voedselagenschap (FAVV), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de Ethische Commissie voor de Telecommunicatie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de FOD Financiën. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content