Kijk uit voor gesjoemel bij verkoop tweedehandswagens

© istock

Tijdens de inspectie van bijna 800 verkopers van tweedehandsauto’s zijn vorig jaar inbreuken vastgesteld in bijna de helft van de gevallen. Er werden in totaal meer dan 700 processen-verbaal opgesteld, vooral voor illegale cashbetalingen. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.

De economische inspectie deed onderzoek dat specifiek gericht was op de verkoop van tweedehandsauto’s buiten de traditionele verkoopcircuits om.

De economische inspectie ging langs bij 781 dergelijke verkopers, gaande van verkopers langs steenwegen, over handelaars op internet en mensen die ‘visitekaartjes’ achterlaten tussen de ruitenwissers van auto’s.

Bij 403 van de 781 gecontroleerde tweedehandsautoverkopers werden geen inbreuken vastgesteld. Bij 378 verkopers, of 48 procent, werd minstens één inbreuk vastgesteld. In totaal werden 703 pv’s opgesteld.

Illegale cashbetalingen

Bijna de helft van de inbreuken had betrekking op illegale cashbetalingen (boven de limiet van 3.000 euro uit de antiwitwaswetgeving). In totaal werd de antiwitwaswetgeving overtreden bij de verkoop van 2.348 wagens. “De totale waarde van de vastgestelde illegale cashbetalingen bedroeg 13,7 miljoen euro”, aldus de FOD Economie.

Ook bedrog met de kilometerstand en niet-naleving van de wettelijke garantie (telkens 18 procent) werd regelmatig vastgesteld.

Vergelijken

De FOD Economie raadt consumenten die hun wagen willen verkopen of een tweedehandswagen willen kopen aan om altijd goed te vergelijken. Ze wijst erop dat ook bij de aankoop van een tweedehandsauto een wettelijke garantie geldt en dat de consument via het ondernemingsnummer van de handelaar kan nagaan of diens gegevens correct zijn.

Volgens de overheidsdienst worden er in de sector van de traditionele autoverkopers trouwens steeds minder inbreuken vastgesteld. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content