Kan je in je testament opnemen wie voor je hond moet zorgen?

© Getty Images/iStockphoto

Wie een testament opmaakt zet daar vaak ook graag nog andere zaken in, die eigenlijk niets met het vermogen zelf te maken hebben. Is dat een goed idee?

Testament om erfrecht bij te sturen

Een testament dient natuurlijk in de eerste plaats om te bepalen wat er met je vermogen moet gebeuren als je overlijdt. Wil je afwijken van de normale wettelijke regeling, dan is het noodzakelijk dat je een testament opmaakt. Nog heel vaak wordt een testament onderhands opgemaakt. Het volstaat dan dat het volledig eigenhandig geschreven, gedagtekend en ondertekend is.

Ander wensen?

Maar wie een testament opmaakt zet daar vaak ook graag nog andere zaken in, die eigenlijk niets met het vermogen zelf te maken hebben. Is het mogelijk om ook andere wensen in je testament op te nemen zonder dat dit het testament juridisch aantast? Je kan inderdaad ook bepaalde wensen opnemen die niets met je vermogen hebben te maken.

Een klassieker is de wijze waarop je begraven wilt worden, maar je zou er bijvoorbeeld ook kunnen inzetten wat je wensen zijn inzake de verdere opvoeding van de kinderen of de verzorging van je huisdieren.

Lijkbezorging

Heel regelmatig vinden we in testamenten terug hoe de begrafenis moet geregeld worden. Daarbij kiest men dan bijvoorbeeld voor begraven of cremeren en of de dienst neutraal of katholiek moet zijn. Dat kan je perfect in je testament zetten.

Maar weet dat je inzake de wijze van lijkbezorging en uitvaartplechtigheid ook een verklaring kan afleggen op het gemeentehuis bij de ambtenaar van burgerlijke stand. Dat toch vaak een stuk efficiënter, omdat een testament soms te laat opduikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content