Kan je als appartementseigenaar zonnepanelen op het dak leggen?

© Getty Images/iStockphoto
Jan Roodhooft Advocaat

Als eigenaar van een appartement zou je zonnepanelen willen laten leggen op het dak van het gebouw. Kan je daar alleen over beslissen of heb je de toestemming van de andere eigenaars nodig?

Door de oproep van minister Tommelein om meer zonnepanelen te leggen, is de vraag de laatste weken sterk gestegen. Hoe zit dat als je eigenaar bent van een appartement?

Je kan niet zelf beslissen

Het dak van het appartementsgebouw behoort in principe tot de gemene delen van dat gebouw. Als eigenaar van een appartement mag je niet alleen beslissen om op het dak zonnepanelen te leggen. Je mag dat zelfs niet doen als je eigenaar bent van het dakappartement. Je kan al evenmin een beperkt deel van het dak (overeenstemmend met je aandeel in de gemene delen) hiervoor gebruiken.

De algemene vergadering beslist

Wil je toch zonnepanelen leggen informeer dan even bij de gemeente of er geen bezwaren zijn. Kijk tevens na of de basisakte het plaatsen van constructies op het dak niet verbiedt. Als dat allemaal geen probleem vormt heb je ook nog de toestemming van de algemene van mede-eigenaars nodig. Die beslist met een 3/4e meerderheid van stemmen.

Laat het onderwerp agenderen

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen, laat die discussie dan op de agenda van de algemene vergadering zetten. Je kan dat vragen aan de syndicus. Om de andere eigenaars toe te laten met kennis van zaken te beslissen kan je een aantal offertes opvragen die je laat meesturen met de oproeping van de algemene vergadering.

Je kan om de toestemming te krijgen ook eventueel aanbieden een gebruiksvergoeding te betalen aan de vereniging van mede-eigenaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content