Jobstudenten presteerden “aanzienlijk meer uren” in zomervakantie

© Belga

In de maanden juli en augustus presteerden jobstudenten 6 procent meer uren dan in dezelfde periode vorig jaar. “Een aanzienlijke stijging”, zegt Paul Verschueren van Federgon, de federatie van HR-dienstverleners.

“Onze cijfers slaan op ruim een derde van de studenten die deze zomer gewerkt hebben, maar geven alvast een duidelijke trend weer.” Het aantal jobstudenten dat gewerkt heeft, kende een iets minder sterke stijging. “We zien een stijging van om en bij de 3 procent van het aantal jobstudenten, ongeveer 65.000 ‘unieke jobstudenten’. Dat betekent dus dat zij meer uren gepresteerd hebben dan vorig jaar het geval was.”

Meer uren

Dat er zoveel jobstudenten en interimmers aan het werk konden in de zomermaanden, geeft aan dat de economie weer aantrekt

Vooraf had Federgon gerekend op een stijging van het aantal gepresteerde uren met 5 procent. “Onze prognose is dus nog overtroffen”, zegt Verschueren. “Vorig jaar zagen we ook al een stijging met 6 procent. In dezelfde periode is de gewone uitzendarbeid trouwens even sterk gegroeid. Dat er zoveel jobstudenten en interimmers aan het werk konden in de zomermaanden, geeft aan dat de economie weer aantrekt. Het is duidelijk dat de studenten hiervan profiteren.”

Verschueren hecht weinig geloof aan het substitutie-effect dat de vakbonden soms aanhalen: jobstudenten nemen het werk af van de vaste krachten. “De studenten komen vaak terecht in sectoren waar in die periode een surplus aan werk is, zoals horeca, retail of recreatie”, zegt Verschueren. “Dat effect blijkt trouwens niet uit onze cijfers, want dan zou enkel de studentenarbeid sterk gestegen zijn. Ook de gewone interimarbeid is er dus op vooruitgegaan.”

Voor de officiële cijfers van de RSZ van het derde kwartaal is het nog enkele maanden wachten. De Federgon-cijfers slaan enkel op juli en augustus. “Het spreekt voor zich dat de cijfers voor september er nog niet zijn, maar sowieso gaat het in die maand om een kleiner aantal.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content