In beroep gaan loont tegen overheid die documenten weigert

© iStock

Weigert een Vlaamse overheid je opgevraagde overheidsdocumenten te bezorgen en ga je in beroep, dan krijg je in de helft van de gevallen minstens deels gelijk. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport 2014-2015 van de Vlaamse transparantiewaakhond.

Een kopie van je eigen examen of mails van een minister opvragen: door de openbaarheidsregels is in principe elk document bij een overheid opvragen mogelijk, voor elke burger. Enkel in goed gemotiveerde, welomlijnde gevallen, zoals bijvoorbeeld privacy of de staatsveiligheid moet de overheid (ministerie, departement, provincie of gemeente) bestuursdocumenten of delen ervan weigeren.

Onterechte weigering

Lijkt een weigering je onterecht, dan is in Vlaanderen protest mogelijk bij de Beroepsinstantie inzake de openbaarheid van bestuur, die vervolgens zelf de documenten doorneemt.

En dat loont, blijkt uit het zopas gepubliceerde jaarverslag voor de recentste periode, van midden 2014 tot midden 2015. In totaal werd op Vlaams niveau 240 keer beroep aangetekend tegen een weigering, gevoelig meer dan het gemiddelde van 200. In 49 procent van de gevallen kreeg de aanvrager de gewenste documenten of delen ervan in handen.

Van alle dossiers hadden er 62 betrekking op de Vlaamse overheid en 130 op gemeenten, intercommunales en OCMW’s. “Procentueel gezien een status-quo ten opzichte van het jaar ervoor”, klinkt het. De overige 42 dossiers betreft “diverse overige instanties”.

De beroepsinstantie moest de afgelopen elf werkingsjaren veertig keer naar de Raad van State. Vijf van haar beslissingen werden minstens deels of geheel vernietigd.

In tegenstelling tot de federale transparantiecommissie kan de Vlaamse evenknie zelf tot openbaarmaking overgaan als een overheid documenten zou blijven weigeren. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content