Herexamens? Kan je je reis dan zomaar annuleren?

© BELGA
Roel Van Espen medewerker Trends

Een reis annuleren omwille van herexamens? De voorwaarden van een annuleringsverzekering verschillen naargelang het contract.

7 op de 10 Belgen die een reis annuleren, doen dat omwille van ziekte. Dat blijkt uit een recente studie van Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen. Ongevallen (10 procent) en overlijdens (10 procent) zijn de twee andere belangrijkste redenen. Herexamens blijken slechts zelden een argument te zijn voor een annulatie.

Maar wat als je zelf opgescheept zit met een tweede zit? Kan je je dan beroepen op de reisannuleringsverzekering die je hebt afgesloten, rechtstreeks bij een verzekeraar ofwel indirect via de touroperator? Met andere woorden: wordt je reis terugbetaald?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Afhankelijk van het contract wordt soms alleen een terugbetaling bij ziekte of overlijden voorzien. Toch blijken de meeste verzekeraars ook een tweede zit te aanvaarden als geldige reden. De voorwaarden kunnen echter verschillen.

Afhankelijk van verzekeraar

Meestal wordt je reis terugbetaald wanneer je herexamen valt tijdens of binnen de 30 dagen na de geplande vakantie. Sommige verzekeraars voorzien enkel een vergoeding wanneer je reis gereserveerd werd vóór de maand juni, of wanneer de verzekering minstens 30 dagen vóór je vertrek afgesloten werd.

Weet ook dat de annuleringsverzekering van sommige maatschappijen alleen tussenkomt bij herexamens van studenten in het hoger onderwijs of in het laatste jaar secundair. Andere contracten betalen dan weer de reis van verzekerde gezinsleden terug, op voorwaarde dat de student jonger is dan 18 jaar.

Of je dus kan terugvallen op je annuleringsverzekering bij een tweede zit, is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Ook het contracttype speelt mee: een jaarcontract is doorgaans soepeler dan een tijdelijk contract. Houd er ten slotte rekening mee dat de vrijstellingsbedragen en vergoedingsplafonds eveneens kunnen verschillen.

Partner Content