Geen kinderbijslag voor kankerpatiënten met beperkt studieprogramma
Het recht op kinderbijslag vervalt wanneer studenten hoger onderwijs binnen de Ba/Ma-structuur zich voor minder dan 27 studiepunten inschrijven, ook voor kankerpatiënten. Het kankermeldpunt van Kom op tegen Kanker wil dat een zieke patiënt toch beperkt kan studeren, zonder dat het recht op kindergeld vervalt. Dat blijkt uit het jaarverslag 2015.
Het recht op kindergeld vervalt ook voor meerderjarige studenten die les volgen buiten de Ba/Ma-structuur als ze minder dan 17 uren les per week volgen. “Nadat we ons licht opstaken bij het Federaal Agentschap voor Kinderbijslag (Famifed), bleek dat wij de studenten in eerste instantie geen directe oplossing konden bieden”, zegt Ward Rommel van het kankermeldpunt.
De situatie werd ondertussen aangekaart bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Gevraagd om een reactie, zegt zijn kabinet aan Belga dat in de opbouw naar een nieuwe Vlaamse kinderbijslag onderzocht wordt of en welke oplossing mogelijk is.
Voorzichtige vooruitgang
Het kankermeldpunt slaagde er het afgelopen jaar wel in om enkele terugkerende problemen op te lossen. Zo is de toegang tot schuldsaldoverzekeringen voor ex-kankerpatiënten verbeterd, kunnen doctoraatsstudenten na kanker deeltijds hun onderzoekwerk hervatten en werkt het RIZIV aan een betere terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel. Momenteel betalen vrouwen tot 4.000 euro voor twee borstreconstructies.
Ook is er een oplossing in de maak om vruchtbaarheidsbehandelingen kosteloos te maken. Vrouwelijke kankerpatiënten betalen tot nu toe tot 3.200 euro voor het invriezen van eicellen. Ook rond medicijngebruik en -kostprijs werd gewerkt.
Het kankermeldpunt probeert enerzijds patiënten en hun omgeving te helpen met informatie en doorverwijzing, en probeert anderzijds (terugkerende) problemen in zorg, behandeling en re-integratie aan te kaarten en op te lossen. Sinds de opstart in september 2013, werden al bijna 2.000 meldingen gedaan, de overgrote meerderheid zijn vrouwen en de meldingen komen ook vooral na campagnes van Kom op tegen Kanker. “Kom op tegen Kanker is een rechtengedreven organisatie, het kankermeldpunt is daarvoor een goed instrument”, aldus nog Ward Rommel.
Meer informatie vind je op de site van het meldpunt. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier