Fraude met adressen neemt almaar toe

© iStock

De politie heeft op 3 jaar tijd bijna 9 procent meer inbreuken vastgesteld op het domicilie dat Belgen opgeven. Dat blijkt uit cijfers die Franky Demon (CD&V) opvroeg bij minister Jan Jambon (N-VA).

In 2011 werden er bij controles nog 31.429 processen-verbaal opgesteld voor inbreuken in verband met het bevolkingsregister. Drie jaar later waren dat er al 34.175 (+9 pct) en de eerste helft van 2015 klokt al af op 15.206 inbreuken.

Betere samenwerking

Nu mag de wijkagent niet eens binnengaan als de bewoner dat weigert

De controles dienen om de hoofdverblijfplaats van alle Belgen te kennen en te registreren in het bevolkingsregister. Dat is ook belangrijk in de strijd tegen terreur, vindt Demon. “Nu mag de wijkagent niet eens binnengaan als de bewoner dat weigert. Die kan in dat geval hoogstens een pv opstellen”, klinkt het.

“Het zou goed zijn mocht de onderzoekscommissie die in het leven is geroepen zich ook over dit probleem van domiciliefraude buigen. Daar kunnen dan aanbevelingen uit komen”, meent Demon, die ook aandringt op een betere samenwerking tussen de politie en de gemeentelijke diensten.

Hij verwijst daarbij naar een onderzoek uit 2004 van het Comité P, dat toeziet op de politie. Dat adviseerde meer dan tien jaar geleden al beiden op geregelde tijdstippen te laten overleggen om knelpunten te bespreken en op te lossen, waar mogelijk. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content