Dit zijn je rechten als je wagen beschadigd raakt in een ondergrondse parking

© Getty Images/iStockphoto
Jan Roodhooft Advocaat

Je parkeert je wagen in een ondergrondse parking. Enkele uren later bij je terugkomst stel je vast dat er is ingebroken in je voertuig. Of een vandaal heeft je wagen beschadigd. Kan je de uitbater van de parking aansprakelijk stellen?

Als je in een betaalparking gaat staan reken je er allicht op dat je wagen ‘goed beschermd’ is. Helaas blijkt dat niet altijd het geval. Wat kan je doen bij diefstal of schade die wordt toegebracht aan je wagen?

Er is een parkingreglement

In heel wat parkings bestaat er een parkeerreglement. Hierin staat vaak dat je, als je je wagen in de parking plaatst, de uitbater niet aansprakelijk kan stellen voor diefstal of schade. Als je de uitbater toch aansprakelijk wil stellen zal die veelal gewoon verwijzen naar zijn reglement.

Het geldt niet altijd

Weet dat het parkeerreglement lang niet altijd geldt. Als het bord aan de ingang waarop het reglement staat bijvoorbeeld onvoldoende leesbaar is, kan je zeggen dat je het reglement niet aanvaardde. Je kan dat bijvoorbeeld ook zeggen als het reglement alleen op het ticket staat dat je pas krijgt bij het inrijden van de parking.

Je kan de uitbater aansprakelijk proberen stellen

Als je het reglement opzij kan schuiven, kan je trachten de uitbater aansprakelijk te stellen. Dat kan je bijvoorbeeld doen als er in de parking personeel of een videobewakingsysteem aanwezig is. Je kan dan proberen zeggen dat je ervan uitging dat de uitbater instond voor de veiligheid van je wagen minstens dat hij daarvoor inspanningen moest leveren. Het is lang niet zeker dat een rechtbank je zal volgen. Niettemin kan je het altijd proberen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content