Dit zijn je rechten als je poetsvrouw iets breekt

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je poetsvrouw poetst je natuurstenen vloer met een verkeerd product. Of ze laat een waardevolle vaas vallen. Bestaat er dan een mogelijkheid om je schade vergoed te zien? Hoe ga je daarbij te werk?

Als je poetsvrouw schade bij je thuis veroorzaakt, kan je haar daarvoor meestal niet persoonlijk aansprakelijk stellen. Werkt ze via dienstencheques, dan kan je soms een vergoeding ontvangen van het dienstencheques-bedrijf.

Je poetsvrouw zelf laten betalen?

Je kan je poetsvrouw zelf meestal niet laten opdraaien voor de schade. Ze is immers een werkneemster van jezelf of van een dienstencheques-bedrijf. Je kan ze alleen aansprakelijk stellen als ze een opzettelijke fout, een zware fout of een herhaalde lichte fout beging.

Ze werkt via dienstencheques

Werkt je poetsvrouw via dienstencheques, dan kan je het bedrijf dat haar tewerkstelt aansprakelijk stellen. Dit bedrijf is dikwijls voor zulke risico’s verzekerd.

Hou er rekening mee dat het bedrijf in de overeenkomst die het met je afsluit, de aansprakelijkheid kan beperken tot de bedragen waarvoor het zelf verzekerd is. Omdat er vaak een franchise van toepassing is (van bijvoorbeeld 200 à 250 euro) kan je veelal enkel bij ‘serieuze’ schadegevallen een vergoeding krijgen.

Hoe pak je het aan?

Vraag aan je poetsvrouw om samen een document op te stellen (en te ondertekenen) waarin wordt beschreven wat er gebeurde. Neem foto’s van de schade. Maak dadelijk een kopie van dit document en de foto’s over aan het dienstencheques-bedrijf waar je mee werkt.

Weigert de poetshulp mee te werken, stuur dan een aangetekende brief naar het bedrijf waarin je de feiten uiteenzet. Vraag dat ze je schade vergoeden. Sommige bedrijven hebben hiervoor zelfs een speciaal online formulier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content