Deze boetes riskeer je als je sms’t achter het stuur

© BELGA
Jan Roodhooft Advocaat

Als je sms’t achter het stuur riskeer je een forse boete. Dat geldt ook als je een sms stuurt of facebook checkt terwijl je stilstaat in de file of aan een rood licht.

Heel wat bestuurders gebruiken hun GSM of smartphone achter het stuur. Dit is niet zonder gevaar. Wie belt achter het stuur loopt 3 tot 4 keer meer kans op een ongeval. Bij sms-en is dat risico zelfs 23 keer groter.

Het is verboden

Het gebruiken van een GSM of smartphone achter het stuur is verboden. Het is wel toegelaten handsfree te bellen. Je moet dan gebruik maken van een handenvrije kit die op de juiste manier geïnstalleerd is. Zelfs als je zo’n kit hebt is het inbrengen van een SMS-bericht, waarbij het toestel in de hand moet worden gehouden, niet toegelaten.

Wat als je stilstaat?

Staat je voertuig stil of is het geparkeerd, dan mag je je gsm of smartphone wel gebruiken. Het moet om een vrijwillige en niet-hinderlijke stilstand gaan. Sta je stil voor een rood licht of in een file dan geldt dit niet. Ook dan mag je je GSM of smartphone niet gebruiken.

De boete

Word je tegengehouden en betaal je de boete onmiddellijk, dan bedraagt ze 110 euro. Ontvang je de boete (minnelijke schikking) later in je brievenbus, dan moet je 120 euro betalen.

Betaal je niet of betwist je de overtreding, dan komt de zaak allicht voor de politierechter. Die kan een boete uitspreken tussen 120 en 1.500 euro. De politierechter kan ook een rijverbod opleggen. Bezondig je je binnen de drie jaar nog eens aan de overtreding, dan wordt het bedrag van de boete verdubbeld.

Partner Content