CD&V wil ook fietsvergoeding voor snelle elektrische fietsen

© BELGA

Regeringspartij CD&V wil een fietsvergoeding voor speed pedelecs, elektrische fietsen die tot 45 km per uur kunnen halen.

Momenteel geven sommige werkgevers wel, andere geen fietsvergoeding voor dat vervoersmiddel. CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh heeft nu een wetsvoorstel ingediend dat werknemers die met een speed pedelec naar het werk pendelen een fietsvergoeding toekent. Het bericht staat dinsdag in het Laatste Nieuws.

Fietsvergoeding

De fietsvergoeding is een vergoeding voor de werknemer per gefietste kilometer, die tot 0,22 euro per kilometer vrijgesteld is van inkomstenbelasting en sociale zekerheidsbijdragen.

Momenteel is het echter onduidelijk of de snelle elektrische fietsen ook onder de regels met betrekking tot de fietsvergoeding valt. Er is immers geen eenduidige definitie van het begrip “fiets” . “Speed pedelecs zijn een relatief recent fenomeen waarop onze wetgeving nog niet is afgestemd”, zegt de CD&V-kamerlid.

Duidelijkheid scheppen

Volgens een koninklijk besluit dat op 1 oktober ingaat behoren elektrische fietsen tot de zogenaamde categorie S, een subcategorie van de bromfietsen. Concreet wil dat zeggen dat de wetgever de elektrische fietsen ziet als een voertuig dat niet alleen op de motor kan rijden, maar ook afhankelijk is van de trapbewegingen van de gebruiker.

In het wetsvoorstel van Van den Bergh valt de nieuwe categorie S dus onder de voertuigen die recht geven op een fietsvergoeding. “Op die manier werken we deze onduidelijkheid nu definitief weg en wordt de fietsvergoeding ook voor speed pedelecs expliciet en ondubbelzinnig mogelijk gemaakt”, klinkt het. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content