CD&V wil kleinkinderen vaker laten erven van grootouders

© istock

CD&V wil het makkelijker maken om een deel van de erfenis over te laten aan de kleinkinderen, zonder de tussenstap van de kinderen. In een conceptnota doet de Vlaamse fractie ook een reeks voorstellen om het erfenisrecht beter aan te passen aan de maatschappelijke realiteit.

Aangezien mensen steeds langer leven, hebben kinderen vaak zelf al een vermogen opgebouwd op het moment dat hun ouders een erfenis nalaten, stelt CD&V. Volgens de Vlaamse christendemocraten is het daarom veel nuttiger om een erfenis aan de kleinkinderen over te laten, die nog aan het begin van hun volwassen leven staan.

Erfenissprong

Met een erfenissprong kunnen kinderen momenteel wel een erfenis verwerpen, zodat hun eigen kinderen onmiddellijk in hun plaats kunnen erven. In dat geval gaat het echter om alles of niets, wat de drempel te hoog maakt.

CD&V stelt voor om de kinderen van de erflater de mogelijkheid te geven datgene wat ze erven geheel of gedeeltelijk zonder extra belastingen door te geven aan hun eigen kinderen. “Dat niet de volledige erfenis daarvoor in aanmerking moet worden genomen, vermindert de druk op de oorspronkelijke erfgenamen”, verduidelijken parlementsleden Katrien Schryvers, Peter Van Rompuy en Koen Van den Heuvel.

De partij stelt nog een reeks andere hervormingen voor. Neven en nichten zouden bijvoorbeeld de plaats van hun overleden ouders moeten kunnen innemen om te erven van een oom of tante. Stief- en zorgkleinkinderen zouden fiscaal op dezelfde manier moeten worden behandeld als natuurlijke kleinkinderen. Dat is op dit moment enkel het geval voor kinderen, niet voor kleinkinderen. De extra kosten voor de inbreng van een erfdeel in een private stichting voor een kind met een handicap moeten verdwijnen, aldus de christendemocraten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content