Binnenkort kan je gesjoemel met kinderbijslag aangeven via de kliklijn

© iStock

Het meldpunt sociale fraude is nog geen twee maanden operationeel of er zijn al 1.102 klachten geteld. Door het succes wil staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) het nu ook mogelijk maken om gesjoemel met kinderbijslag aan te geven.

Sociale fraude aanklagen kan sinds 5 oktober via één centraal meldpunt. Van de 1.102 klachten die tot nu toe werden geregistreerd, handelde liefst 68,8 procent over zwartwerk. “Omdat die term het bekendst is”, verklaart staatssecretaris Tommelein. “Voor veel mensen is álle sociale fraude zwartwerk”, zegt hij in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Daarnaast komen er flink wat meldingen binnen over domiciliefraude (25,2 pct). Geknoei met lonen (3,7 pct) en sociale dumping (2,5 pct) worden aanzienlijk minder vaak aangekaart.

Volgens Tommelein is de kliklijn vooral een goed instrument voor de inspecteurs. “Ze winnen heel wat tijd doordat meldingen nu veel vollediger zijn en sneller op de juiste dienst terechtkomen. Daardoor kunnen de inspectiediensten efficiënter werken.”

Uitbreiding kliklijn

Gezien het succes van de kliklijn plant Tommelein een uitbreiding. Zo wordt het binnenkort ook mogelijk om gesjoemel met kinderbijslag aan te geven. “Dat gebeurt op vraag van Famifed (Federaal Agentschap voor de Kinderbijslag), dat almaar meer fraude opspoort door het kruisen van databanken. Het meldpunt kan daarbij een extra middel zijn”, zegt hij in de krant.

Ook worden volgende week Duitse en Engelse versies van de site gelanceerd. Die moeten ervoor zorgen dat meer buitenlandse werknemers en bedrijven de weg naar het meldpunt vinden. En behalve burgers en bedrijven zullen ook organisaties er terechtkunnen met klachten.

Wie fraude meldt aan de kliklijn, moet verplicht zijn naam,e-mailadres, rijksregisternummerof bedrijfsnummer. “De klachten van personen die foute informatie doorspelen worden niet behandeld”, benadrukt Tommelein. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content