Belgische bedrijven krijgen pluim voor afhandelen consumentenklachten

© belga

Consumenten die met klachten zitten, worden door de bedrijven in ons land doorgaans correct en accuraat behandeld, blijkt uit een onderzoek van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

Uit een onderzoek van de FOD Economie bij 138 Belgische ondernemingen uit verschillende sectoren blijkt dat de meerderheid (9 op de 10) van de ondernemingen de regels rond het behandelen van consumentenklachten respecteert.

Volgens Chantal De Pauw, woordvoerster van de federale overheidsdienst Economie’ beseffen de bedrijven heel goed dat een snelle en correcte afhandeling van klachten cruciaal is voor hun imago en voor het vertrouwen van de consument in de onderneming’.

Bij het onderzoek ging de overheidsdienst onder meer na of de ondernemingen hun algemene contactgegevens en die van de klachtendienst voldoende zichtbaar ter beschikking stellen, en of ze al dan niet snel reageren op de ontvangen klachten en ze grondig behandelen om een mogelijke oplossing te vinden.

Dat blijkt in de meeste gevallen zo te zijn, want slechts bij 12 procent van de gecontroleerde ondernemingen werden inbreuken vastgesteld, zoals een gebrek aan informatie over de mogelijkheid tot bemiddeling wanneer een klacht niet meteen kan worden opgelost.

In vijf dossiers bleek het bedrijf te weinig inspanningen te leveren om tot een snel vergelijk te komen. Ter verduidelijking: het gaat niet om het daadwerkelijk vinden van een oplossing, ‘enkel de inspanning om tot een mogelijke oplossing te komen kan worden gecontroleerd’, merkt de FOD op.

In totaal kregen 17 ondernemingen een waarschuwing, maar aangezien alle 17 zonder uitzondering snel de nodige correcties hebben uitgevoerd, blijven boetes uit. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content