Afschaffing maaltijd-en ecocheques ligt opnieuw op tafel

© BELGA

Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD) en partijgenoot Vincent Van Quickenborne hebben een voorstel klaar dat de eco-en maaltijdcheques vervangt door meer nettoloon.

De federale regering blijft werk maken van de afschaffing van de eco-en maaltijdcheques. Nadat de uitgiftebedrijven in het begin van de legislatuur een eerste poging konden voorkomen heeft Open VLD een nieuw wetsvoorstel klaar dat kan rekenen op de steun van de andere meerderheidspartijen. Dat schrijft De Tijd.

Meer nettoloon

Ons doel is de voordelen van de systemen te behouden, maar dan zonder de bijbehorende kosten

Lachaert heeft een wetsvoorstel uitgewerkt waarbij de werknemers meer nettoloon krijgen in ruil voor de afschaffing van de cheques. Die zijn een dubbeltje op zijn kant. Enerzijds moeten de ondernemingen geen belastingen of sociale lasten betalen op het extralegale voordeel. Maar anderzijds gaan de cheques gepaard met extra kosten en veel rompslomp. Voor elke cheque moeten bedrijven een vergoeding betalen aan de ondernemingen die de cheques uitgeven, zoals Sodexo.

CD&Vwil bovendien nog een stapje verder gaan. Volgens de partij moeten de werknemers kunnen kiezen tussen een netto maaltijdvergoeding of een storting van het bedrag op zijn loopbaanrekening, waardoor hij er later vakantiedagen mee kan kopen.

Verzet uitgiftebedrijven

“Ons doel is de voordelen van de systemen te behouden, maar dan zonder de bijbehorende kosten”, zegt Lachaert. Net zoals de vorige keer tonen de uitgiftebedrijven zich zeer kritisch over de plannen. Volgens die bedrijven zouden er door de afschaffing 8.500 jobs verdwijnen.

Daarenboven schermen ze met het argument dat de consumenten minder voedsel gaan kopen en een deel van de extra verloning uit de economie gaan trekken door het te parkeren op de spaarboekjes. “Zolang er maaltijdcheques zijn, zijn de consumenten ‘verplicht’ die te gebruiken. Als die er niet meer zijn, dreigt er 400 miljoen euro te verdwijnen uit de Belgische economie”, klinkt het.

“Pure bangmakerij”, zegt Lachaert. Volgens hem hebben de bedrijven geen enkel argument tegen de afschaffing van de cheques.

De regering zette eerder dit jaar al het mes in de kosten door de papieren cheques af te schaffen. Tot dan betaalden de ondernemingen een vergoeding die opliep tot 3 procent per cheque. “Door elektronisch te werken, dalen de overheadkosten voor de bedrijven. Maar veel werkgevers vertellen me dat ze nog steeds 3 procent betalen”, zegt Lachaert in De Tijd. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content