Afhandeling schadevergoedingen Lernout & Hauspie: Zo gaat het in zijn werk

© BELGA

In de zaak Lernout & Hauspie (L&H), waarbij in november gestart wordt met het bepalen van de schadevergoedingen na het frauduleuze faillissement vijftien jaar geleden, zijn er nieuwe regels opgesteld om de afhandeling vlot te laten verlopen. Dat meldt het Gentse hof van beroep. Gedupeerden die geen advocaat hebben, moeten zich tussen 8 en 22 november persoonlijk aanmelden.

Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Ruim 15.000 burgerlijke partijen

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding. Het Gentse hof van beroep wil chaos vermijden en heeft enkele regels vastgelegd. De eerste zitting op 7 november in de assisenzaal van het hof van beroep wordt een inleidingszitting. Dan worden alleen de partijen geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat.

Wie geen advocaat heeft, moet persoonlijk aanwezig zijn op een bepaald moment tussen 8 en 22 november. Op deze website is er een lijst en meer informatie beschikbaar.

Registratie partijen

“Teneinde te voorkomen dat alle partijen zich tezelfdertijd aanmelden werden de nodige voorzieningen genomen om per halve dag telkens ongeveer 150 partijen te registreren”, meldt het hof van beroep.

De registratie zal gebeuren aan de hand van de identiteitskaart, die elektronisch zal worden ingelezen. “Vertegenwoordiging is in beginsel niet mogelijk, ook niet voor echtgenoten. Bij twijfel wordt best juridisch advies van een advocaat ingewonnen”, waarschuwt het hof van beroep.

Benadeelden kunnen nog altijd beroep doen op een advocaat. Wie geen advocaat heeft en moeilijkheden ondervindt om de datum voor registratie te vinden, is er vanaf 15 september tot en met 4 november het infonummer 09/234.44.25 tijdens de kantooruren.

Uitspraak in 2017 of 2018

Een uitspraak over de schadevergoedingen zal er vermoedelijk pas in 2017 of 2018 komen. De Belgische gedupeerden zullen meer dan tien jaar langer moeten wachten op een schadevergoeding dan de beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in LHSP (Lernout & Hauspie Speech Products) via de Amerikaanse beurs NASDAQ.

In de Verenigde Staten werden al in 2005 en 2007 settlements ondertekend en uitgevoerd waarbij schadevergoedingen zijn uitbetaald voor meer dan 200 miljoen dollar. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content