Prijs huisbrandolie zakt naar laagste peil in tien jaar

© reuters
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Na de benzine- en dieselprijzen bereikt ook de huisbrandolieprijs een nieuw diepterecord. Wie met stookolie verwarmt, betaalt vandaag maximaal 0,4166 euro per liter bij een bestelling van 2000 liter.

De prijs van brandolie is met 2,54 cent gezakt naar het laagste peil in tien jaar. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Het is van februari 2005 geleden dat de prijs zo laag noteerde. Twee jaar geleden noteerde de huisbrandolieprijs nog tegen meer dan het dubbele, 0,84 euro per liter.

Geen verrassing

Dat het prijsniveau een nieuw dieptepunt bereikt, komt als geen verrassing. Door een overaanbod op de oliemarkt dalen de prijzen van brandolie en andere producten. Zo zakt ook de dieselprijs naar het laagste peil sinds februari 2010. Aan de pomp betalen de dieselchauffeurs vandaag 1,114 euro per liter. Al kan je in veel steden je tank opvullen onder 1 euro per liter. Onder meer in Antwerpen, Aalst en Lokeren noteert de prijs met meer dan 0,05 cent onder de maximumprijs. Je kan de prijzen vergelijken op branstofprijzen.be.

Ook de benzineprijs blijft op een laag pitje staan met 1,299 euro per liter. Dat is het laagste niveau sinds eind april 2009.

Het ziet er bovendien naar uit dat de olieprijzen niet snel zullen stijgen. Het oliekartel OPEC heeft aan het begin van de maand geen akkoord bereikt over een vermindering van de productiequota en de Amerikaanse olievoorraden stegen vorige week naar het hoogste peil sinds 1930.

Naast olieprijzen zitten ook de gasprijzen in een blijvende vlucht naar beneden. De prijs van gas is dit jaar al met 35 procent gezakt, meldt Bloomberg. Dat is het laagste niveau sinds januari 2002.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content