Portugal staat weer op eigen benen

© reuters

Portugal hoeft niet langer een beroep te doen op een Europees vangnet, blijkt uit een mededeling van premier Pedro Cassos Coelho.

Portugal gaat dus geen extra kredietlijn aanvragen wanneer op 17 mei het steunprogramma van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is afgelopen. Dat Portugal de noodhulp beëindigt lag in de lijn der verwachtingen.

Het Zuid-Europese land ontvangt naar verwachting eind juni het laatste deel van de in totaal 78 miljard euro aan noodkredieten, die in 2011 ter beschikking werden gesteld omdat het land zelf geen toegang meer had tot de kapitaalmarkt. Sindsdien zijn ingrijpende bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd om de overheidsfinanciën te verbeteren.

Onlangs was de Portugese overheid er voor het eerst sinds die crisis weer in geslaagd zelf langlopende leningen tegen een relatief lage rente aan de man te brengen. Passos Coelho sprak toen al zijn twijfel uit over de noodzaak van een extra kredietfaciliteit.

Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF, de zogenoemde trojka, hadden afgelopen vrijdag hun laatste controlebezoek aan Portugal afgerond. Zij stelden naar eigen zeggen vast dat het economisch herstel in het Zuid-Europese land zich heeft ‘verbreed’.

Dat betekent dat behalve de export ook de private investeringen en de consumptie aantrekken. Verwacht wordt dat de werkloosheid verder afneemt.

De doelstellingen om het begrotingstekort verder terug te dringen, zijn opnieuw bevestigd. Portugal streeft voor dit jaar naar een begrotingstekort van 4 procent van het bbp. Volgend jaar zakt het tekort naar 2,5 procent, dus onder de Europese begrotingsnorm van 3 procent.

Volgens de trojka is ook de Portugese bankensector verder gestabiliseerd, hoewel de financieringsmogelijkheden beperkt blijven. (ANP/AFP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content