Pensioensparen ook mogelijk via Tak 23-verzekering

Minder bekend is dat het fiscale pensioensparen ook mogelijk is via een Tak 23-verzekering. Wat moet u daar zeker over weten?

Als u aan pensioensparen doet, dan kunt u uw wettelijk pensioen op een fiscaal voordelige manier aanvullen. Voor dit jaar kunt u maximaal 910 euro storten voor het fiscale pensioensparen en deze premie levert u een belastingvoordeel op van 30% (plus de uitgespaarde gemeentebelasting).

Vroeger kon u enkel kiezen tussen een pensioenspaarfonds (bij de bank) en een levensverzekering met gewaarborgd rendement (bij de verzekeraar). Doet u aan pensioensparen bij de bank, dan wordt uw opbrengst bepaald door de evolutie van de beurs (niet gewaarborgd). Kiest u voor de verzekeringsformule, dan wordt uw premie gestort in een levensverzekering van het Tak 21-type. U hebt dan een gewaarborgd rendement, eventueel aangevuld met een niet gewaarborgde winstdeelname.

Sedert enkele jaren is er een derde mogelijkheid, namelijk een verzekeringsformule, maar dan via een Tak 23. Uw premie wordt dan gestort in een levensverzekering waarvan de opbrengst verbonden is aan de resultaten van een of meerdere beleggingsfondsen. De opbrengst van zo’n Tak 23 is niet gewaarborgd, maar u kunt wel opteren voor een kapitaalgarantie. De eerste verzekeraar die een dergelijk pensioenspaarproduct aanbood, is Ergo Life.

Is zo’n Tak 23-pensioenspaarcontract interessant? Alles hangt af van uw beleggingshorizon. Op dat vlak is een Tak 23 te vergelijken met een pensioenspaarfonds van de bank. Uw rendement wordt immers grotendeels bepaald door de evolutie van de beurs. Bij een Tak 23 kunt u wel een kapitaalgarantie inbouwen, wat niet kan bij een fonds. Als u meer dan 10 jaar verwijderd bent van uw pensioenleeftijd is een Tak 23, net als een pensioenfonds, een goede keuze. Bent u daarentegen minder dan 10 jaar van uw pensioen verwijderd, dan kiest u beter voor de zekerheid van een Tak 21. In elk geval krijgen de verzekeraars nu ook de mogelijkheid om klanten te bedienen die via het pensioensparen willen mee profiteren van een herstel van de beurs. Tot voor kort was dit enkel weg gelegd voor de banken.

Johan Steenackers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content